de Architect
de Architect

ARC22: 0100 De Harmonie, Antwerpen - Atelier Kempe Thill & RE-ST architects

De Harmonie was een volledig introvert gebouw geworden, compleet gescheiden van zijn omgeving. Het monument en het park eromheen moesten gerestaureerd worden. De Harmonie is grotendeels teruggebracht naar zijn oorspronkelijk beeld. De landschapstuin vormt zijn kader en staat ermee in dialoog. Met het herstel van de Peter Benoitfontein en het openen van een café in de Oranjerie wordt het park opnieuw geactiveerd.

Toelichting Atelier Kempe Thill | Beeld Ulrich Schwarz

Het park werd heringericht als een Engels landschapspark en het gebouw naar hem toe opengesteld. De Oranjerie is gerestaureerd, en de verschillende functies in het gebouw zelf opnieuw herschikt. Het oorspronkelijke, classicistische karakter van de concertzaal is zo veel mogelijk weer zichtbaar. Het gebouw is nu in het landschap verankerd en versterkt zijn monumentale effect.

Verschillende stedelijke diensten en een multidisciplinair ontwerpteam hebben samengewerkt om de doorheen de tijd versnipperde onderdelen terug samen te brengen tot een hedendaags kunstwerk. Dit is behaald dankzij een goede samenwerking tussen een ontwerpteam en een bouwteam met eenzelfde missie en doel: de waarde en kwaliteit van monument en project te vrijwaren. Het werk van RE-ST architects, LAND landschapsarchitecten en architectuurhistorica Caroline Vandegehuchte is niet te onderschatten.

0100 De Harmonie. Beeld Ulrich Schwartz
0100 De Harmonie. Beeld Ulrich Schwartz

De restauratie gebruik zowel traditionele ambachtelijke als vooruitstrevende technieken. Historisch stucwerk is hersteld en hoogwaardig houten schrijnwerk geplaatst. De hoofdzaal is voorzien van een naadloze terrazzo vloer. Hedendaagse high-techproducten zijn ook ingezet. Gepolijste prefab, terrazzo-elementen zijn toegepast als bekleding van de kolommen, klankaster en zitbanken. Het houten interieur speciaal ontworpen met gebruik van eiken drie-lagenplaten.

Bij het slopen van bestaande delen werd rekening gehouden met een ingrijpende asbestsanering. Bij de renovatie van alle gebouwen werd zo veel mogelijk historisch bouwmassa opnieuw gebruikt. Het ontwerp heeft de compactheid van het geheel verhoogd en de thermisch oppervlak verkleind. Flexibiliteit in het gebruik van de ruimtes maakt ook een gebouw duurzaam. Tenslotte thermisch isolatie en groene daken zijn ook toegepast.

0100 De Harmonie. Beeld Ulrich Schwartz
0100 De Harmonie. Beeld Ulrich Schwartz

Dit is een complex stedelijk herontwikkelingsproject, dat belangrijke taken in het stadscentrum op zich neemt als nieuwe openbare ruimte en stedelijke infrastructuur en dat de behoeften van de burgers zo goed mogelijk wil bedienen. De zinvolle globale organisatie van het nieuwe complex maakt het gebouw toegankelijk voor gehandicapten. De voormalige concertzaal is volledig gerestaureerd en doet dienst als districthuis. Het park is volledig geactiveerd met lovende paden, fontein en café.

Dit is een complex stedelijk herontwikkelingsproject, een nieuwe openbare ruimte en een stedelijke infrastructuur. Het park is nu een intensief gebruikte groene oase voor allerlei sociale activiteiten geworden. Deze renovatie tracht om het oorspronkelijke classicistische karakter van de concertzaal weer zichtbaar te maken. De gevel krijgt een geabstraheerde neoklassieke herinterpretatie. De beschikbare gebouwen zijn een nieuw organisme geworden, door een nieuwe organisatie van het geheel.

0100 De Harmonie. Beeld Ulrich Schwartz
0100 De Harmonie. Beeld Ulrich Schwartz
0100 De Harmonie. Beeld Ulrich Schwartz
0100 De Harmonie. Beeld Ulrich Schwartz
0100 De Harmonie. Beeld Ulrich Schwartz
0100 De Harmonie. Beeld Ulrich Schwartz
0100 De Harmonie. Beeld Ulrich Schwartz
0100 De Harmonie. Beeld Ulrich Schwartz
0100 De Harmonie. Beeld Ulrich Schwartz
0100 De Harmonie. Beeld Ulrich Schwartz
0100 De Harmonie. Beeld Ulrich Schwartz
0100 De Harmonie. Beeld Ulrich Schwartz
0100 De Harmonie. Beeld Ulrich Schwartz
0100 De Harmonie. Beeld Ulrich Schwartz
0100 De Harmonie. Beeld Ulrich Schwartz