ARC22: ING Louvain-La-Neuve, België - ncbham

In het hart van het 10.875 m2 grote ING-hoofdkantoor inspireerden het atrium en zijn uitzonderlijke hoogte ncbham tot het ontwerpen van een modern regenwoud met zijn verschillende lagen: bosgrond, ondergroei, bladerdak en opkomende bomen. Dit verkleint het zeer blootgestelde volume van het atrium en biedt verschillende niveaus van intimiteit.

Toelichting ncbham | Beeld Save As Studio

Verschillende materialen en kleuren voor verschillende hoogtes en functionaliteiten met een gemeenschappelijke leidraad, de natuur. De potten die de grootste bomen moesten herbergen, werden bedacht en ontwikkeld voor deze ruimte, waar ze multifunctionele sculpturen worden: zitplaatsen, verlichting, oriëntatiepunten.
De bar is het centrale element van het atrium en brengt de ruimte de hele dag tot leven: ontbijt, informele vergaderingen, snelle lunch, bezoekersruimte, koffiepauzes, enzovoort.

ING Louvain-La-Neuve, België, ncbham. Beeld Save As Studio
Beeld Save As Studio

De balkons die oorspronkelijk bedoeld waren om over het atrium uit te kijken, zijn omgevormd tot dynamische vergaderruimten, die een actief onderdeel van het atrium zijn geworden, zowel vanuit architecturaal oogpunt als vanuit het oogpunt van de gebruikerservaring.

Een typische kantoorvloerconfiguratie is georganiseerd rond clusters van samenwerkingsgebieden: vergaderzalen, focuscabines, informele pockets die als buffers werken tussen verschillende teamzones.

ING Louvain-La-Neuve, België, ncbham. Beeld Save As Studio
Beeld Save As Studio

Het gebouw is een voorbeeld op het gebied van duurzame ontwikkeling: een energiezuinig gebouw met natuurlijk licht, met onder meer waterzuivering, zonne-energie en fotovoltaïsche panelen.
Het accent wordt ook gelegd op de duurzame mobiliteit.

Met 3 verdiepingen open naar het atrium toe, benadrukten we gekruiste uitzichten en onderlinge verbondenheid, waar gebruikers zowel toeschouwers van als deelnemers aan het leven van het gebouw zijn. Er is bijzondere aandacht besteed aan het akoestische comfort en de materiaalkeuze, alsook aan de strategische plaatsing van volumes en oppervlakken om een verscheidenheid aan sferen te verzekeren: van levendiger en beweeglijker tot geconcentreerd en kalm.

ING Louvain-La-Neuve, België, ncbham. Beeld Save As Studio
Beeld Save As Studio

Het ontwerp van de vergaderruimten is gericht op het creëren van visuele verbindingen tussen de volumes en het introduceren van een element van verrassing en speelsheid voor de gebruiker. De dozen zijn op verschillende hoogtes en hoeken uitgesneden. Ze omkaderen het uitzicht en creëren intimiteit in de ruimte, ze genereren dynamische perspectieven en transparantie doorheen de ruimte.

Lees meer over

Redactie de Architect

Redactie de Architect

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.