ARC22: The Grid, Amsterdam - KCAP

Het Overhoeksgebied aan het IJ in Amsterdam Noord wordt getransformeerd tot een gevarieerd woon- en werkgebied, dat zich qua uitstraling en doelgroepen met Amsterdam-Zuid moet meten. In deze context is KCAP gevraagd om een luxe woonomgeving te maken, bestaande uit 68 koopappartementen en een ondergrondse parkeergarage. Bovendien is KCAP gevraagd om richting te geven aan geheel fase 2 en daarmee de ‘lessons learned’ uit fase 1 te adresseren.

Toelichting KCAP | Beeld Ossip van Duivenbode

Binnen Overhoeks presenteert The Grid zich als een alzijdig geterrasseerde woonwereld aan een groene binnenhof. Elk appartement heeft minstens één riante buitenruimte. Daarmee wordt de eigenlijke leefruimte naar buiten toe vergroot en de dialoog met de omgeving bevorderd. Referentie is het luxe woonhotel uit het begin van de negentiende eeuw. In The Grid is dit vertaald in een lobby die de functie heeft van een extra ‘woonkamer’ of lounge. Een meubel faciliteert diverse gebruiksmogelijkheden.

KCAP heeft op ruimtelijk niveau een coördinerende rol gespeeld in fase 2 van Overhoeks via verschillende architectenworkshops. ‘Lessons learned’ uit de eerste fase zijn met landschapsarchitect Sant en CO vormgegeven in een stedelijk weefsel en maaiveldinrichting. Dit kent een robuustere ruimtelijke opzet dan de eerste fase voor de leesbaarheid van openbaar, collectief en privé. Bij de lobby, is de aansluiting van de hof integraal met Sant en Co vormgegeven door een markant lounge-element.

The Grid. Beeld Ossip van Duivenbode
The Grid. Beeld Ossip van Duivenbode

De ogenschijnlijk complexe gebouwcontour is op een economische manier mogelijk gemaakt door een slanke en rationele prefabbeton hoofdconstructie. De kaders van Jura natuursteen geven het gebouw een tijdloze uitstraling, een onderhoudsvrije levenscyclus en een gegarandeerde lange levensduur. Om het contact tussen binnen en buiten te maximaliseren, kennen de grote glasvlakken maximaal één gevelstijl. Door het innovatieve kozijnsysteem kan bewassing van binnenuit en een deel van het raam geopend.

De ruimtelijkheid van gevel en hoofddraagconstructie kent een structuralistische inslag. Het ritme van balkons, wandschijven en kolommen creëert een genereuze ruimtelijke structuur die op flexibele en kwalitatieve manier blijvend veranderlijk is in te delen. De materialisering is robuust, tijdloos en onderhoudsvrij om generaties lang mee te gaan. De hof draagt bij aan natuur- en groenbeleving en bewoners hebben de mogelijkheid de riante terrassen naar eigen inzicht te vergroenen.

The Grid. Beeld Ossip van Duivenbode
The Grid. Beeld Ossip van Duivenbode

The Grid biedt een uitzonderlijke hoeveelheid buitenruimtes in de uitgesproken stedelijke omgeving aan het IJ. De transparante hal, balkons en loggia’s verbinden de bewoners met de buitenwereld. De binnentuin levert een rijke bijdrage aan de stadsecologie door een van gevel tot gevel glooiend landschap met wuivend gras, bloeiende planten en bomen. Daarmee speelt The Grid in op de behoefte van mensen om dichter bij de natuur te leven – middenin Amsterdam.

In de lobby kunnen bewoners samenkomen voor informele ontmoetingen en de gemeenschappelijke groene binnentuin daarbij betrekken. Het autoluwe karakter van de buurt is aangezet door een makkelijk toegankelijke en goed zichtbare fietsenstalling naast de entree.

The Grid. Beeld Ossip van Duivenbode
The Grid. Beeld Ossip van Duivenbode
The Grid. Beeld Ossip van Duivenbode
The Grid. Beeld Ossip van Duivenbode
The Grid. Beeld Ossip van Duivenbode
The Grid. Beeld Ossip van Duivenbode