Nominatie ARC22: Woongebouw De Warmoes, Oostenburgereiland, Amsterdam - Workshop architecten

Woongebouw De Warmoes maakte deel uit van winnende competitie-inzending (totaal 8 woongebouwen). Het activeren van het daklandschap was een belangrijk thema. Hoge dichtheid van de nieuwe wijk (FSI 5,4 op kavel) in combinatie met druk geprogrammeerde publieke ruimte maakte behoefte aan collectieve ‘bewonersplekken’ op gebouwniveau. In De Warmoes is dat o.a. de kas. De wens om de kas onderdeel te maken van de architecuur is bepalend geweest in de materiaalkeuze: metaal en glas.

Toelichting Workshop architecten | Beeld Max Hart Nibrig

De gewonnen competitie was in samenwerking met ontwerp-partners OZ Architects (aangrenzende woongebouwen) en Flux landscape voor inrichting daktuinen en semi-publieke binnentuin.
CAE voor constructie, Buro Bouwfysica voor bouwfysica en Hiensch voor installaties.

Beeld Max Hart Nibrig

Met de materialisering en verticale gevelindeling pogen we een eenheid te maken tussen dakkas en gebouw. De verticale lijnen lopen door van kasgevel op dak, in gevelpanelen, in balkonhekken, in onderzijde balkons tot in plint.

De beperkte hoogte binnen bestemmingsplan maakte een volwaardige dakkas, zonder dat die ten koste gaat van woonoppervlak, alleen mogelijk met dunnere constructieve vloeren. De Willemsankers waaraan de stalen balkon-frames zijn opgehangen zijn dus constructief noodzakelijk.

Bij een kas wordt geen enkel materiaal esthetisch toegepast. Wij hebben geprobeerd die uitgangspunten bij detaillering door te zetten: Eerlijkheid en eenvoud. Een rationeel ‘metalen’ gebouw als verwijzing naar industrieverleden van lokatie. Maar nadrukkelijk geen zetwerk dat suggereert staalprofiel te zijn.
Het staal in de gevel (balkonframes en willemsankers) heeft constructieve noodzaak. Het glas van de balkonhekken heeft een noodzaak qua geluidbelasting.

Door de constructieve noodzaak is het veelal gelukt de detaillering overeind te houden. De verticale lijnen in de gevel zijn gebaseerd op praktische materiaalafmetingen en hebben daardoor niet ter discussie gestaan. Om eenheid in uitstraling te krijgen is gekozen voor één kleur: RAL 7040.

De eenvoud en functioneel materiaalgebruik kunnen als duurzaam worden gezien. Daarnaast heeft de kas van het gebouw een water grote waterretentie-functie.

De zijgevel is voorzien van profielplaten. Staalstrips zorgen voor relatie tussen kop- en zijgevels. Ter plaatse van plint is vanwege kwetsbaarheid een betonnen plaat toegepast met zelfde profiel als aluminium platen.

De vluchttrap die in dezelfde gevel uitkomt is afgewerkt met een transparant hekwerk met stalen strips in hetzelfde ritme als de profielplaten.

Beeld Max Hart Nibrig (Parool Jakob van Vliet)
Beeld Max Hart Nibrig (Parool Jakob van Vliet)
Beeld Hart Nibrig
Beeld Hart Nibrig
Beeld Hart Nibrig
Beeld Hart Nibrig
Beeld Max Hart Nibrig (Parool Jakob van Vliet)
Beeld Hart Nibrig
Beeld Hart Nibrig