ARC22: Mobiquity Europe, Amsterdam - OOK Architecten

OOK heeft het interieur van het Europese hoofdkantoor van Mobiquity op de Zuidas ontworpen. Het ontwerp is een weerspiegeling van de bedrijfs-DNA: Diversiteit, vrijheid en coöperatieve geest. Een kantoor dat meegroeit met de ambities van het bedrijf. Het programma is vormgegeven als campus met op de begane grond het kloppend hart. Hier zijn o.a. receptie, restaurant, ontmoetingsruimtes en een game-area gesitueerd. De vier verdiepingen zijn ingericht met een diversiteit aan flexibele werkplekken.

Toelichting OOK Architecten | Beeld Hans Gorter Fotografie

Aanpak

De gewonnen prijsvraag had als uitvraag de inrichting van vier traditionele kantoorverdiepingen. De bestaande hoge parkeergarage op de begane grond triggerde OOK en is meegenomen in het ontwerp. Na enkele sessies met de medewerkers kwam sterk naar voren dat ze graag samen eten. De voormalige parkeergarage op de begane grond is het nieuwe sociale hart van het gebouw geworden waar de werknemers van over de hele wereld elkaar kunnen ontmoeten.

Beeld Hans Gorter Fotografie

Samenhang met architectuur

Een donkere, hoge en kale ruimte, zo zou je de begane grond die werd gebruikt als parkeergarage kunnen beschrijven. Door de entree te verplaatsten en een patio toe te voegen ontstaat er een lichte en centrale entree. Bij binnenkomst word je blik direct getrokken richting de lichte en groene patio. Door de hoogte van de voormalige parkeergarage was mogelijkheid voor een tussenvloer met flexibele werkplekken en een game-area.

Beeld Hans Gorter Fotografie

Materiaal en techniek

OOK werkt met natuurlijke materialen zoals blank metaal, beton en blank hout die mooi verouderen. Deze ingrediënten passen naadloos op de begane grond. Op de verdiepingen bevindt zich een meer ‘standaard kantoor’ met systeemplafond, glas en een centrale kern. OOK besloot een knip te maken tussen de uitstraling van de verdiepingen en de begane grond, waarbij de herkenbare zwarte kern met veel functies en materialen de constante is op alle verdiepingen.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is voor ons o.a. bewust omgaan met wat er is en hoe het gebruikt wordt. Het betonnen plafond en de installaties zijn in het zicht gelaten en het systeemplafond op de verdiepingen bewust behouden. Duurzaamheid zit in dit ontwerp naast materialisatie of hergebruik van meubilair ook in de flexibiliteit van het gebruik. Overlegruimtes zijn opgebouwd uit blokken met diverse materialen zoals glas, vilt en whiteboard. Deze passen goed bij de dynamische werkwijze.

Beeld Hans Gorter Fotografie

Welzijn: wensen en behoeften gebruiker

Door het strategisch kiezen en positioneren van programma is er een prettige leef- en werkomgeving gecreëerd. In de verschillende overleggen met de medewerkers kwam naar voren dat samen werken erg belangrijk is en dat bijna niemand meer dan 2 uur op dezelfde plek zit. Daarom zijn er tal van verschillende werkplekken: in een treincoupé, staand vergaderen, in stilte alleen werken of informeel vergaderen op de bank of een wedstrijdje pingpong; het kan allemaal in het nieuwe kantoor.

Beeld Hans Gorter Fotografie
Beeld Hans Gorter Fotografie
Beeld Hans Gorter Fotografie
Beeld Hans Gorter Fotografie
Beeld Hans Gorter Fotografie
Beeld Hans Gorter Fotografie
Beeld Hans Gorter Fotografie
Beeld Hans Gorter Fotografie
Beeld Hans Gorter Fotografie
Beeld Hans Gorter Fotografie
Beeld Hans Gorter Fotografie
Beeld Hans Gorter Fotografie
Beeld Hans Gorter Fotografie
Beeld Hans Gorter Fotografie
Beeld Hans Gorter Fotografie