ARC22: Swisscom, Rotterdam - Cushman & Wakefield

Ontwerp een kantoor voor de Rotterdamse vestiging van Swisscom. Met dit nieuwe kantoor in WTC Rotterdam zal Swisscom de War For Talent aan gaan in de IT branche. Ontwerp een gave plek. De vibe die er hangt moet goed zijn, medewerkers moeten zich als een magneet aangetrokken voelen tot het nieuwe kantoor. Maar het belangrijkste is dat de 38 verschillende nationaliteiten in dienst van Swisscom zich vooral thuis moeten voelen.

Toelichting Cushman & Wakefield | Beeld Stijn Poelstra

Ontwerp een kantoor voor de Rotterdamse vestiging van Swisscom. Met dit nieuwe kantoor in WTC Rotterdam zal Swisscom de War For Talent aan gaan in de IT branche. Ontwerp een gave plek. De vibe die er hangt moet goed zijn, medewerkers moeten zich als een magneet aangetrokken voelen tot het nieuwe kantoor. Maar het belangrijkste is dat de 38 verschillende nationaliteiten in dienst van Swisscom zich vooral thuis moeten voelen.

Door op een andere manier met werkplekken om te gaan, hebben we een ruimte ontworpen die anders aanvoelt dan een standaard kantoor. Zo hebben we de gevel, met het waanzinnige uitzicht over het centrum van Rotterdam, optimaal benut door hier een combinatie van werk- en aanlandplekken te plaatsen. Dit zorgt voor werkplekken met extreem veel daglicht. De organische vormen uit de huisstijl hebben we terug laten komen in o.a. de pantry, lichtlijnen en de gebogen glazen van de vergaderruimtes.

Het ontwerpen van het interieur was een uitdaging door de iconische ovale vorm van het gebouw. De grote ovale kern in het midden van het gebouw, zorgt voor kantoorvloeren die beperkt zijn qua diepte. Bepalende functies in een interieur liggen in het WTC al vast. Toch is het ons gelukt om van de standaard af te wijken. De verkeersruimte en de aanland werkplekken hebben we naar de gevel verplaatst. In de kern van het pand hebben we de gesloten ruimtes geplaatst, zoals vergaderruimtes.

Beeld Stijn Poelstra

Om de kern van het pand zit strekmetaal, dat een semi transparante laag creëert en zorgt voor extra diepte. Door gebruik te maken van een kleurrijke, ‘verouderde’ wand achter het strekmetaal en door deze aan te lichten met LED lijn verlichting, wordt de diepte extra versterkt en vormt het een overgangszone van het ‘oude WTC’ naar het nieuwe kantoor.

Bouwinvest stelt hoge eisen op het gebied van duurzaamheid. Daarom wordt WTC Rotterdam elk jaar opnieuw BREEAM gecertificeerd. Zo is het sanitair op de verdieping van Swisscom sensor gestuurd en heeft het een laag spoelvolume. Alle verlichting is uitgevoerd in LED en aangesloten op bewegingssensoren. Er worden pro-actief tips & tricks gedeeld met het team om het energie verbruik tot een minimum te beperken.

Beeld Stijn Poelstra

De drie verdiepingen waarover het kantoor van Swisscom is verdeeld, zijn voorzien van een chill-room, game area, pantry, loungebanken en een grote verscheidenheid aan planten. De werkplekken bevatten in hoogte instelbare bureaus’ welke het mogelijk maken om staand te werken. De bureau stoelen zijn ergonomisch en multi- instelbaar. Naast de ergonomische werkplekken zijn er aanland werkplekken voor de afwisseling.

Het kantoor van Swisscom voelt niet aan als een standaard kantoor, maar als een omgeving waarin je geprikkeld wordt. Een omgeving die brainstormsessies en kort overleg zeer laagdrempelig maken. Een kantoor waar je graag wilt zijn en je een aantrekkelijk alternatief biedt voor thuiswerken. De organisch vormgegeven ruimte, in combinatie met warme kleuren, materialen en vooral veel groen, zorgen niet alleen voor een high-end kantoor, maar ook voor een plek waar men zich prettig voelt.

Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra