ARC22: Central Park, Utrecht - Group A

Gelegen in het stationsgebied van Utrecht Centraal, zochten de projectontwikkelaars naar een negentig meter hoog kantoorgebouw met statement dat bedrijven trekt en wereldwijde erkenning verdient. GROUP A gaf invulling aan dit idee door een toren te ontwerpen met een groene oase in het centrum van het gebouw. Het biofiele statement werd ontworpen door MOSS met de vraag om een ruimte te creëren waar werknemers hun toevlucht kunnen zoeken in en rond de natuur.

Toelichting Group A | Beeld Sebastian van Damme en Jordi Huisman

Central Park zet alle conventies van een typische werkplaats opzij. Het concept reconstrueert het idee van het typisch stedelijk model, gekenmerkt door bouwblokken rond een park. Het Central Park concept vertaalt deze logica in een verticaal formaat: een heroverweging van hoe we onze toekomstige steden bouwen. Hier bevindt de groene zone zich in het centrum van het gebouw en biedt ruimte voor spel en ontspanning, waardoor een gevoel van saamhorigheid ontstaat voor alle gebruikers van het gebouw.

Het ontwerp is tot stand gekomen in een integraal ontwerp proces, waarin het multidisciplinaire ontwerpteam onder leiding van Bouwcombinatie Westflank Noord verantwoordelijk was voor de realisatie van het gebouw. De kracht van het ontwerp schuilt in deze samenwerking. Van het groenontwerp van Makers Of Sustainable Spaces tot aan de vervaardiging van de 3D-gevormde plafondelementen door Curve Works en CIG Architecture.

Central Park. Beeld Sebastian van Damme
Central Park. Beeld Sebastian van Damme

3D CAD-productietechnieken en prefabricatie bieden maximale controle over de detaillering, een scherpe tolerantie in de bouw en efficiëntie in de bouw. In deze techniek is de computer direct aangesloten op de productielijn, wat materiaal voor bijvoorbeeld mallen bespaart. De gevelelementen zijn gemaakt van aluminium dat volledig recyclebaar is. De 3D-plafondelementen binnen zijn gemaakt van biologisch afbreekbaar composiet.

Wetenschappelijk onderzoek toont het verbluffende effect van planten op de werkvloer aan. Mensen die in een ruimte met planten werken melden zich 20% minder vaak ziek en het ziekteverzuim ligt 1,6 ziektedag lager. Central Park (BREAAM Excellent) biedt een groene werkomgeving waar een betere luchtkwaliteit en betere akoestiek heerst, wat zorgt voor meer welzijn, minder werkstress en een hogere productiviteit. Central Park toont aan dat groen medewerkers kan motiveren om weer naar kantoor te komen.

Central Park. Beeld Jordi Huisman
Central Park. Beeld Jordi Huisman

Het negentig meter hoge Central Park sluit naadloos aan op Het Forum, een verhoogd en vergroend plein in het stationsgebied rond Utrecht CS. In een vloeiende beweging voegt de terugvallende publieke plint met kantoorlobby, commerciële ruimte en café zich naar de looplijn van het voetgangersgebied. Op de 45-meter hoogtelijn – voorschrift uit het stedenbouwkundig plan Westflank – vormt de insnoering een horizontaal accent. Hier vormt het verdiepingsgrote stadspark een groen gebaar naar de stad.

Het semiopenbare interieur van de binnentuin op de elfde en twaalfde verdieping heeft één doel: een aangename verblijfsplek creëren voor de gebruikers. Het is ingericht met werkplekken en een vergadercentrum voor alle huurders. Het is een plek die alle conventies van typische werkplekken opzij zet, alsof je op de Azoren bent. Het landschap huisvest vijftig bomen en struiken, vijftienhonderd planten met de inheemse flora uit de Azoren. Er is zelfs een rustgevende kabbelende beek.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.