ARC22: EDGE Amsterdam West - de Architekten Cie.

De opgave was om het voormalig hoofdkantoor van SFB in Amsterdam-Sloterdijk uit 1970, ontworpen door een van de voorvaders van ons bureau, te transformeren naar een aantrekkelijk multi-tennant gebouw. Het resultaat moest voldoen aan de allerhoogste eisen aan een gezonde en duurzame werkomgeving én het gebouw moest energiepositief gemaakt worden. Tevens was de wens om het aantal vierkante meters op deze goed bereikbare locatie te optimaliseren en volledig flexibel te kunnen indelen en verhuren.

Toelichting de Architekten Cie. | Beeld Ernst van Raaphorst

Wij wilden de oorspronkelijke kracht van het gebouw niet overweldigen en hebben het ontwerp van architect Oyevaar opgewaardeerd tot een hedendaags niveau met veel meer daglicht en ruimte voor sociaal contact. Het gebouw is gesloopt tot aan het casco met behoud van beeldbepalende elementen zoals betonnen trappen en gemetselde gevelvelden. De belangrijkste wijzigingen zijn de koepel over de oude binnentuin, vervangen gesloten trappenhuizen door lichtschachten en nieuwe ruime trappen in het atrium.

Om tot een duurzaam en mooi resultaat te komen is er vanaf de eerste schetsen nauw samengewerkt met de technische adviseurs. Zo konden alle installaties goed in de architectuur geïntegreerd worden. Meest markant is de koepel met 76 meter overspanning waarvoor er vele sessies nodig waren met constructeur en bouwfysici om een vorm te zoeken, die voldoet aan alle eisen én bij het oorspronkelijk gebouw past. Het resultaat is een geïntegreerd geheel met een krachtige link tussen het verleden en nu.

Edge Amsterdam West. Beeld Ernst van Raaphorst
Edge Amsterdam West. Beeld Ernst van Raaphorst

Bij materiaalkeuzes hebben wij ‘samen met’ architect Oyevaar zijn werk vertolkt. Zo transformeerden wij de achthoek van de plattegrond in de driehoeken van de nieuwe koepel. Deze vorm is ook gebruikt als bouwsteen voor alle nieuwe elementen, zoals verlichting en de entreeluifel. De erkerramen zijn teruggekeerd in een energiezuinige versie en op de bovenste verdieping, waar techniek plaats heeft gemaakt voor kantoren, is baksteen vervangen door glasbouwstenen als aanduiding van de transformatie.

EDGE West heeft een BREEAM Outstanding oplevercertificaat. Met thermische energieopslag onder de grond, lucht-water-warmtepomp en meer dan 6.000 vierkante meter zonnepanelen op de daken en boven het parkeerterrein is het gebouw energiepositief. Het energiegebruik wordt aanzienlijk verkleind door de nieuwe koepel waardoor de verhouding tussen gevel en inhoud zeer gunstig is geworden. Een app biedt beheerders en gebruikers inzichten in hun werkomgeving en de energie-efficiëntie van het gebouw.

Edge Amsterdam West. Beelden Ernst van Raaphorst
Edge Amsterdam West. Beelden Ernst van Raaphorst

Het SFB-gebouw was in 1970 een pionier in het monofunctionele kantoorgebied Sloterdijk. Om een connectie met de geschiedenis te houden is zoveel mogelijk van het oorspronkelijke intact gelaten, terwijl het gebouw door de update toekomstbestendig wordt. Zo sluit het aan bij het gebied dat nu transformeert in een levendige stadswijk. EDGE West staat als een rots tussen grote wegen en de ruime kavel wordt daarom aangelegd als een landschapspark met respect voor bestaande fauna en flora.

Ons ontwerp voor de transformatie van EDGE West creëert een werkomgeving die gezond en duurzaam is. Dankzij het ‘IP Backbone’ van het gebouw kunnen individuele gebruikers met een app het binnenmilieu en voorzieningen in het gebouw personaliseren. Naast deze technologieën zorgt het ontwerp ook voor dat de gebruikers zo veel mogelijk bewegen en elkaar ontmoeten. Daarom zijn alle trappen in het lichte en groene atrium geplaatst, en zeer ruim gemaakt. Het resultaat is een WELL Platinum certificaat.

 • EDGE-Amsterdam-West_Axo-ingrepen_13

  Download
 • EDGE-Amsterdam-West_Aanzicht-dak_14

  Download
 • EDGE-Amsterdam-West_Typische-plattegrond_15

  Download
 • EDGE-Amsterdam-West_Doorsnede_16

  Download
 • 16074_EDGE-Amsterdam-West_DBL-screen

  Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.