ARC22: Woning SL, Gentbrugge - ae architectenbureau

Een vrijstaande woning uit de jaren zestig in de twintigste-eeuwse gordel rond Gent was opgedeeld in twee appartementen. De opdracht was om hier terug één volwaardige woning van te maken voor een jong gezin met drie kinderen, waar er ruimte is om met vrienden te tafelen. Belangrijk was ook de relatie tot de tuin en voldoende licht binnen te brengen in deze eerder donkere constructie.

Toelichting ae architectenbureau | Beeld Petra Decouttere

We hebben de bestaande kwaliteiten zoveel mogelijk behouden en een nieuwe dynamiek trachtten te generen door zorgvuldige ingrepen. Het gelijkvloers is ontdaan van de kamers en zo omgevormd tot een ruim leefgedeelte. Op de verdieping hebben we de initiële kamerstructuur behouden en omgevormd tot de slaapvertrekken en de badkamers. De voormalige garages die in het noorden aan de woning grensden zijn opengetrokken en fungeren nu als nieuwe traphal en als berging met dakterras naast de badkamer.

Er was een hele intense samenwerking met de ingenieur stabiliteit (H110). Na de eerste sloopwerken werd de mindere bouwfysische staat van de bestaande structuur zichtbaar en dienden we onze toevoegingen en insecties in zeer nauw overleg met de ingenieur stabiliteit uit te werken.

Beelden Petra Decouttere
Beelden Petra Decouttere

De details vloeien voort uit de benadering van het project en bijgevolg uit de materialiteit. We opteren hier voor het idee van de palimpsest. Onze nieuwe ingrepen voegen een extra laag toe aan het geheel en we voeren deze uit in een duidelijke en hedendaagse taal. Nieuwe toevoegingen in de structuur gebeurden in met planken bekist beton, nieuwe toevoegingen in de wand gebeurden met gele geglazuurde steen (of met recuperatiesteen van de werf). Nieuwe toevoegingen in het dak gebeurden in hout.

Vooreerst is er natuurlijk de goed omsloten ligging in de stad die maakt dat alles op wandel- en fietsafstand bereikbaar is. Vervolgens is het een verbouwing waar we zoveel mogelijk hebben gerecupereerd en op punt gesteld zodat we niet onnodig nieuwe materialen dienen aan te boren. Bovendien spelen we ook in op het collectieve geheugen, waarmee we ook dit project aan de sociale duurzaamheid toetsen.

Beelden Petra Decouttere
Beelden Petra Decouttere

De woning is ingebed in de goed omsloten twintigste-eeuwse gordel van de stad en biedt mogelijkheden in de stad voor een groot en jong gezin, die je normaal alleen sub-urbaan kan vinden. Door toevoegingen van extra lagen aan de woning (in plaats van af te breken en een nieuwe woning te bouwen) behandelen we de woning, en het collectieve geheugen van de buurt met het nodige respect.

Een woning is in principe een dynamisch gegeven en speelt in op de specifieke vragen van de bewoners op een specifiek moment. We hebben getracht om een toekomstgerichte structuur te maken waar we zoveel mogelijk kunnen inspelen op wijzigende noden.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.