ARC22: Kaappark, Rotterdam - Studio Architectuur MAKEN

Op de kop van een bestaand appartementenblok, midden in het Rotterdamse Kaappark zijn drie gestapelde appartementen ontworpen. De ambitie van de opdrachtgevers was om een duurzaam houten gebouw te realiseren, dat zowel aansluit op het bestaande gebouw als op het stoere karakter van de Kaap. Met deze kleinschalige verdichting van de stad heeft het bestaande bouwblok een nieuw gezicht gekregen in het park. Het eerste gestapelde houten gebouw in Rotterdam is een feit.

Toelichting Studio Architectuur MAKEN

Tot voor kort stond er op de locatie een dichte metselwerk kopgevel aan het park. Middels een prijsvraag uitgeschreven door Gemeente Rotterdam kregen de opdrachtgevers de kans om hier met een passende en eigentijdse beëindiging van het bestaande gebouw appartementen in het park te realiseren. De opbouw en kleur van de bestaande naastgelegen gevel waren inspiratie en uitgangspunt voor het ontwerp. De gevelcompositie met horizontale lijnen in het reliëfrijke houtwerk sluit aan op de gevel van het buurpand, en ook de rode kleur is erop afgestemd. Daarnaast is de rode sculptuur een herkenningspunt in het groene park.

Beeld Studio Architectuur MAKEN
Beeld Studio Architectuur MAKEN

Elk appartement heeft een eigen balkon of dakterras met uitzicht over het park. Dit najaar krijgt elke buitenruimte een boom om zo bij te dragen aan de lokale ecologie. Het dakoppervlak wordt voor een groot deel groen ingericht. Samen met een ecoloog is bekeken welke planten, bomen, broedplaatsen en schuilplekken aansluiten op wensen van insecten en vogels die hier voorkomen. 

Het meest uitdagende aan de opgave was om het gebouw te realiseren in crossed laminated timber (kruislaaghout). Het gehele ontwerp en de indeling is gebaseerd op dit materiaal. Het gebouw is hierdoor beter aanpasbaar in de toekomst, er is CO2 opgeslagen in het materiaal, het hout draagt bij aan een prettig woonklimaat en een kortere bouwtijd. Met de bouw van dit project is hiermee bijgedragen aan een betere toekomst.

Beeld Studio Architectuur MAKEN
Beeld Studio Architectuur MAKEN

In nauwe samenwerking met de aannemer en CLT-leverancier is de woning volledig uitgedacht voor de fabricatie. De woningen zijn snel gerealiseerd, de bouwplaats was droog en fijn om in te werken en de overlast voor de buurt bleef beperkt. Dit project heeft het bureau veel geleerd, kennis die Studio Architectuur MAKEN meeneemt in volgende projecten.

Als het gaat om bouwen met hout is kennisdeling belangrijk. Daarmee kunnen andere partijen overtuigd worden en eventuele angsten weggenomen worden. Want het aantal woningen dat bijgebouwd gaat worden in Nederland is groot, en daarin ligt een kans. Door te bouwen met hout kan er schoner en sneller gebouwd worden, en kan de stad ook op kleine schaal verdicht worden.

  • 220617_StAM_inzending_ARC22_Kaappark_tekeningenset_ArchitectuurAward

    Download
  • 2206167_StAM_inzending_ARC22_Kaappark_projectdocumentatie

    Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.