de Architect
de Architect

ARC22: Venetië kast in het informatiecentrum het Baken, Schiermonnikoog - NRJ architectuur

De gemeente Schiermonnikoog, het nationaal park, het bezoekerscentrum, de VVV en Vereniging Natuurmonumenten hadden al jaren de ambitie om samen een nieuw informatiecentrum voor Schiermonnikoog te ontwikkelen. In dit informatiecentrum moesten de functies en taken van het bestaande bezoekerscentrum, de VVV en Natuurmonumenten onder één dak samenkomen. Waar? was jaren de vraag. Totdat er een kavel vrij kwam aan de belangrijkste toegangsweg van het dorp tussen de Toxbar en een appartementencomplex.

Toelichting NRJ architectuur | Beeld Heleen Haijtema

Bestuurders en medewerkers van de vijf organisaties hadden een gezamenlijk programma van eisen opgesteld voor de prijsvraagcompetitie. Het betrof een ambitieus programma dat een uitdaging vormde binnen het strakke kader waarin het gebouw moest passen. Door goed te luisteren naar alle betrokken partijen, is in de eerste plaats gezocht naar de overlappende en verbindende programmaonderdelen en is tevens het uitgangspunt omarmd om een hoge mate van multifunctionaliteit in te bouwen.

Beeld Heleen Haijtema

In overleg met medewerkers is het idee ontstaan om voor de VVV displayoppervlakte te creëren in een 16 meter lange, hangende, beweegbare wandkast. Dit was nodig om de benodigde verkoopomzet te kunnen behouden. De innovatieve kast geeft letterlijk ‘ruimte’ aan het informatiepunt en het bezoekerscentrum en vormt de backbone van de begane grond. De akoestiek in de ruimte is opgelost door de voorraadkasten te voorzien van Legno, akoestische platen van eikenhout.

De inspiratie voor de kast kwam tijdens een studiereis naar de Architectuur Biënnale in Venetië. Op de Rialtobrug bevinden zich kleine winkeltjes waarbij de toegangsdeuren naar het winkeltje ook de legplanken zijn voor de te verkopen artikelen. Op deze manier wordt elke vierkante meter benut. In de doorvertaling van dit concept naar de oplossing voor het informatiecentrum zorgt de 16 meter lange kast voor meer dan 100 strekkende meters aan verkoopruimte.

Alle meubilair, met de Venetiëkast als eyecather, zijn speciaal voor het multifunctionele centrum ontworpen. In de consequent doorgevoerde vormgeving van zowel de interieur- als de expositieonderdelen wordt de samenwerking door de verschillende partijen in het centrum onderstreept. De bezoeker krijgt op deze plek de beste introductie, achtergrond en informatie over dit prachtige Unesco Werelderfgoed in een ruimte die net als het eiland zich steeds kan aanpassen en voortdurend in beweging is.

Innovatie tijdens de bouw. Beeld Heleen Haijtema
Innovatie tijdens de bouw. Beeld Heleen Haijtema
Beeld Heleen Haijtema
Beeld Heleen Haijtema
Innovatie tijdens de bouw. Beeld Heleen Haijtema
Beeld Heleen Haijtema