ARC22: HAUT Amsterdam - Team V Architectuur

De gemeente Amsterdam liet bij de verkoop van de kavel van HAUT zowel hoge architectonische kwaliteit als duurzaamheid en (woon)kwaliteit meewegen. Het geselecteerde plan is een houten hybride woontoren van 21 verdiepingen, één van de hoogste houten gebouwen ter wereld. Sinds HAUT draagt Team V uit: bouw met hout waar het kan, bouw traditioneel waar nodig. Dit innovatieve project zet hout (CLT) als constructief bouwmateriaal wereldwijd op de kaart.

Toelichting Team V Architectuur | Beeld Jannes Linders

Volledige houtbouw bleek niet mogelijk door de gebouwvorm, de gewenste transparantie en beperkingen in de ondergrond. Het proces begon daarom met een zoektocht naar houthybride opties met staal en/of beton. De combi CLT-beton bleek het gunstigst qua materiaalgebruik en CO2: de fundering, kelder en liftkern zijn van beton. Er zijn weinig richtlijnen voor hoogbouw met hout, dus het team moest veel zelf uitvinden (innovatie). Veel aandacht ging naar brandveiligheid, geluids- en trillingoverdracht.

HAUT Amsterdam bouwproces 2020-2021

HAUT draagt bij aan een verbeterde leefkwaliteit op 3 niveaus:
1. Klimaat: Houtbouw draagt bij aan minder CO2-uitstoot en het behalen van de klimaatdoelen.
2. Leefomgeving: Onderscheidende architectuur zorgt voor identiteit en kwaliteit in de stad.
3. Woonkwaliteit: Grote buitenruimtes, aandacht voor individuele woonwensen, akoestiek, comfort en hoogwaardige afwerking. Hout in interieur heeft een positieve invloed op welzijn bewoners.

HAUT, Amsterdam. Beeld Jannes Linders

HAUT omvat 52 koopwoningen en is echt gebouwd voor de lange termijn. De hoofddraagconstructie is gemonteerd met vaste aansluitingen en gaat zeker 100 jaar mee. De gevel met pv-panelen is wel grotendeels demontabel, zodat deze op termijn vervangen kan worden. We werken aan een overdrachtsdocument voor de VVE, om de kwaliteit en (brand)veiligheid op lange termijn te waarborgen, o.a. bij de verkoop en (bouwkundige) aanpassing van woningen.

HAUT Amsterdam. Beeld Jannes Linders

Met HAUT laten we zien dat hoog bouwen met hout mogelijk is. Door zelf de lat hoog te leggen, maken we het makkelijker voor andere architecten en bouwers om voor houtbouw te kiezen. HAUT is een inspiratiebron, voor anderen én voor onszelf. Sinds HAUT onderzoeken we bij Team V in elk nieuw project of houtbouw mogelijk is. Hybride bouwen zien we als een gouden oplossing. Want, zelfs als de helft of slechts een derde van een gebouw van hout is en niet van beton, is dit winst voor het klimaat.

  • HAUT_ARC22_extra-pdf_Innovatie

    Download
  • ARC22-HAUT_Tekeningen_Team-V-Architectuur

    Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.