ARC22: Hennephuis, Oudega - Werkstatt

Betekent de houtbouwrevolutie per definitie een afscheid van de vormvrijheid en sculpturale kwaliteiten van de massieve bouw en architectuur? Leggen we onszelf voorgoed deze architectonische beperking op ten goede van een gezondere planeet? …of bieden biobased materialen onverwachte alternatieven? Sinds het Hennephuis heeft Werkstatt er een doel bij: laten zien dat biobased bouwen ook op dit vlak een verrijking kan zijn. Deze zoektocht leidde ons tot de herontdekking van kalkhennep.

Toelichting Werkstatt | Beeld MWA Hart Nibbrich

Hier ligt een enorme kans: laten zien dat hoogwaardige, biobased bouw mogelijk is en deze te bevrijden uit de hoek van ‘alternatieve’ zelfbouw. Er ligt ook een risico, inherent aan alle innovaties: het imago van kalkhennep nog voor volle wasdom de das om te doen door fouten in ontwerp en uitvoering. Hier was gedegen onderzoek cruciaal. Werkstatt startte met diepgaand onderzoek naar wetenschappelijke literatuur, referentieonderzoek in het buitenland en eigenhandig gebouwde proefopstellingen.

Beeld MWA Hart Nibbrich

Met kalkhennep komt een nieuwe architectonische uitdrukkingsvorm van een massieve, biobased bouw in zicht. Niet met de belastende CO2-uitstoot van zijn minerale evenknie, maar juist met een positief effect op het klimaat. Innovatie zit hier in de eenvoud. Werkstatt ziet dit als een van de belangrijkste doelstellingen voor de toekomst: om aan te tonen dat slimme, lowtech materiaaltechniek aan de basis staat van een gezond gebouw, met installatietechniek als aanvullende discipline.

Beeld MWA Hart Nibbrich

Omdat deze specifieke toepassing van kalkhennep in Nederland nieuw was ten tijde van dit project, heeft Werkstatt met name onderzoek gedaan naar de waarborging van de kwaliteit op de lange termijn. Uitgebreid onderzoek naar de chemische eigenschappen van het materiaal, gecombineerd met een slim ontwerp waarbij overmatige belasting wordt voorkomen, borgen een lange levensduur.

Bekijk de video van de bouw voor een uitleg:

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.