ARC22: Tegelwand Schoenenkwartier Waalwijk- la-di-da design & architecture

CIVIC ontwierp voor het Schoenenkwartier te Waalwijk een renovatie met uitbreiding. Voor de entree van het museum gaven zij la-di-da de opdracht om samen met Cor Unum een experimentele tegelwand te ontwikkelen. De wand dient niet alleen als expositieruimte maar ook als ruimtelijke scheiding van het maker's lab, de garderobe, de keuken, en het café. De driedimensionale, driehoekige tegels zijn gemaakt van afvalglazuur en vormen een compositie met bochten en nissen in kleuren van leer.

Toelichting la-di-da design & architecture | Beeld Marije Kuiper

CIVIC gebruikte de cirkel om openingen te maken in het bestaande, gewelfde gebouw van Alexander Kropholler. la-di-da bedacht een gelijkzijdige, driehoekige tegel die refereert naar de 60-graden daken van Kropholler’s ontwerp. De tegelwand is daarnaast een knipoog naar het werk van Anne Tyng, die vergelijkbare ingrepen ontwierp voor de gebouwen van Louis Kahn. Kropholler maakte ooit gebruik van ambacht om accenten aan te brengen in het gebouw. Voor de nieuwe renovatie is hetzelfde gedaan.

Beeld Marije Kuiper

Cor Unum gebruikt keramiek met afvalglazuur (REGLAZE) al in servies: het Schoenenkwartier café gebruikt bijvoorbeeld de kopjes, schalen, en borden. la-di-da onderzocht voor Cor Unum de architectonische toepassing ervan op grotere schaal. Voor de productie van de tegels was de behoefte aan afvalglazuur zo groot dat keramische werkplaatsen uit de hele streek van hun afval af konden. De 3D tegel met reliëf creëert bovendien mooie schaduwwerking en de halve tegels zijn ideaal om rondingen te maken.

We denken bij architectuur vaak eerst aan het eindproduct: hoe het er uit ziet. Net zo belangrijk is echter het maakproces zelf met alle gebruikte materialen. CIVIC, Cor Unum, en la-di-da zette het welzijn van de makers in de bouw voorop. Cor Unum biedt in hun sociale werkplaats bijvoorbeeld ruimte voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. De tegels worden daar met plezier gemaakt: elke tegel is dan ook net ietsje anders. En bij het zetten is wel eens een tegel verkeerd geplaatst: niet erg!

Beeld Marije Kuiper

la-di-da werkt graag samen met werkplaatsen op de schaal van het architectonisch halffabricaat: waar ruimte en gebruik ontworpen worden door de architect, is het productieproces van toegepaste materialen zelf een aparte uitdaging. De klei van Cor Unum wordt vermengd met afvalglazuur, waardoor de tegel sterk wordt en in kleur varieert. In plaats van een tegel te gebruiken uit een catalogus is gebruik gemaakt van ambacht uit de streek. Dit geeft de ruimte een eigen karakter en bindend vermogen.

 • TRIA_aanzicht-glazuur_CORUNUM_la-di-da_CIVIC

  Download
 • TRIA_aanzicht-tegel-type_CORUNUM_la-di-da_CIVIC

  Download
 • TRIA_iso-overzicht-wand_CORUNUM_la-di-da_CIVIC

  Download
 • TRIA_iso-tegel-type-3D_CORUNUM_la-di-da_CIVIC

  Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.