ARC22: Ferskûle, Schiermonnikoog - Denkkamer

Op één van de mooiste plekken van een klein vakantiepark op het meest oostelijk bewoonde Nederlandse Waddeneiland Schiermonnikoog is een bestaande vakantiewoning met de Friese naam 'Ferskûle' vervangen voor een nieuwe fijn vormgegeven retraite. Het verblijf voor een actief gezin is ontworpen als een plek om tot rust te komen en te onthaasten. Het Friese 'Ferskûle' betekend in het Nederlands 'verborgen'. Hetgeen leidend is geweest in het ontwerpproces.

Toelichting Denkkamer | Beeld Stijn Poelstra

We hebben hier uitdrukking aan gegeven door een veelheid aan plekken te creëren waar je jezelf kunt nestelen, lekker kunt gaan liggen mijmeren, heerlijk naar buiten kunt turen, nieuwe perspectieven of juist totale ontspanning kunt vinden. Regelgeving op het eiland dicteert een maximale bruto bebouwingsenvelop van 110 m2 binnen een strak omlijnt bouwvlak.

Beeld Stijn Poelstra

Een bloemenraam waarin je kunt liggen, een leefkeuken met in het hart een centrale kooktafel, De verzonken zitkamer met houthaard en verlaagd perspectief op de omgeving, werkkamer met een panoramisch uitzicht als vanuit een vogelspotter hut, slaapkamers met zicht naar de sterrenhemel, een nis in de buitengevel als een soort van rieten strandstoel en een intieme buiten zitkuil verzonken in het basement van de woning. De nieuwe vakantiewoning zit vol met bijzondere en verrassende plekken.

De gekozen materialen, hun textuur en tactiliteit zijn geïnspireerd op de materialiteit van het eiland en het gevoel van de Waddenzee. Consequent doorgevoerd van het gewichtige basement en de gele baksteen met diagonale borsteling in de voeg tot in de zacht grijze vloerafwerkingen en het sterk gedempte akoestische binnenklimaat. . Aan de buitenzijde solide en bestand tegen het zilte en rauwe zeeklimaat, de binnenkant juist als een fijne trui, zacht en warm.

Beeld Stijn Poelstra

Binnen dit compacte oppervlak is een diverse pallet aan verblijfsmomenten gecreëerd met allen een heel eigen karakter en verblijfskwaliteit gedurende de dag en door de seizoenen heen.

We hebben ervoor gekozen om het doorgaans ondergrondse fundament van de woning juist zichtbaar te maken. Een stevig basement waarop de woning staat maar waar ook ruimtes in verzonken zijn. Dit zorgt ervoor dat de woning verankerd wordt op het eiland en samen met het metselwerk het lichte houtskeletbouw casco beschermd.

Beeld Stijn Poelstra

De massa ontleend haar expressie aan het voorgeschreven flauw hellende dak en gevelopeningen op de hoeken welke opgevat zijn als gaten en sneden in de massa. De grote overhoekse ramen in leefkeuken en zitkamer in het zuidoosten maakt dat deze ruimtes zich diagonaal verbinden met buiten. De horizontale snede in de gevel met binnen de verhoogde zitjes en werkplek maakt panoramisch contact met de vergezichten.

Denkkamer_Ferskule-Schiermonnikoog_aanvullend-materiaal

Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.