ARC22: High Profile, Rotterdam - MVRDV

Het Belgische verlichtingsbedrijf Delta Light werkt bij hun projecten nauw samen met architecten. Ze vroegen om een ontwerp dat gedurfd, kleurrijk, conceptueel en duurzaam zou zijn. MVRDV introduceerde het idee om een nieuw ontwerp te ontwikkelen met het afvalmateriaal van Delta Light, in plaats van een volledig nieuw product. Profielverlichting is een belangrijk onderdeel van architectuur, maar snijresten zijn vaak een restproduct. Deze afvalelementen werden het uitgangspunt van het ontwerp.

Toelichting MVRDV | Valerie Clarysse

Een bezoek aan de fabriek toonde een inspirerende uitstalling van grondstoffen, componenten, kabels, drivers, schroeven, doppen - alles wat in een armatuur verwerkt wordt. Met name de stapels aluminium profielen in verschillende tinten wit, zilver, zwart en goud bleken een bron van inspiratie. De verbazingwekkende details van deze profielen zitten meestal verborgen in de wand of het plafond; wij besloten hun schoonheid zichtbaar te maken als het belangrijkste kenmerk van het nieuwe ontwerp.

Beeld Valerie Clarysse

Aluminiumprofielen vormen een belangrijk onderdeel bij de productie van armaturen, maar vaak blijven er snijresten over als restproduct. Dit restafval vormde het uitgangspunt van het ontwerp. Door de profielen te variëren in schaal en grootte, kon de High Profile-serie worden gecreëerd: een kubusvormige pendelarmatuur, een wandlamp in de vorm van een boog, en een vrijstaand model met naast elkaar geplaatste profielen.

De High Profile-serie zet het productieproces in de spotlights en plaats wat zich normaal achter de schermen bevindt op een podium. De serie is een hommage aan vakmanschap en naast stoer ook duurzaam: het materiaal bestaat uit restanten van afgezaagde, aluminiumprofielen waardoor de milieu-impact aanzienlijk wordt gereduceerd, mede omdat er geen extra transport voor nodig is. De lamp is demonteerbaar, alles is in principe recyclebaar.

Om zoveel mogelijk composities te genereren met de vijftig soorten beschikbare aluminium profielen, is door het MVRDV NEXT-team een speciaal script ontwikkeld, de Profile Remixer, dat data als verdeling, hoogte, rotatie, draaiing verwerkt zodat het ontwerp voortdurend verder kan worden ontwikkeld, afhankelijk van de beschikbare profielen en veranderende eisen qua afmetingen, vorm en samenstelling.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.