ARC22: Urban Farming - KuiperCompagnons

Wereldwijd is er een tekort aan bruikbare ruimte voor alle opgaven die er liggen. Herindeling van de ruimte is de sleutel tot transitie naar een nieuwe balans voor de inrichting van de stad en het platteland. Het doel van de Urban Farm is om de potentie van stedelijke voedselproductie te ontsluiten en op te schalen en daarmee een belangrijke bijdrage te leveren aan de voedselzekerheid en voedselveiligheid. Daarmee moet de Urban Farm bijdragen aan de SDG's.

Toelichting KuiperCompagnons | Beeld Cosimo Beduini

Door het samenbrengen van kennis is het mogelijk om een urban farm te ontwikkelen waarin daglichtloos en verticaal gelaagd geteeld kan worden. Voor de ontwikkeling van de Urban Farm is gebruik gemaakt van een bestaand logistiek gebouw direct bij de afzetmarkt. Hierdoor zijn er minder grondstoffen en vervoersbewegingen nodig. Door circulaire processen in te bouwen in de Urban Farm is er een reductie van CO2 uitstoot en gebruik van (drink)water.

Render KuiperCompagnons, Beeld Cosimo Beduini

Beoogde kwaliteitsverbetering

- Stoppen van het gebruik van pesticiden en herstellen van de biodiversiteit,
- Reduceren van transport
- Wereldwijde afhankelijkheid reduceren door meer zelfvoorzienend te zijn,
- Minder verspilling van voedsel; houdbaarheid wordt verlengt
- Minder belasting op grondstoffen zoals water
- Verkleinen van de afhankelijkheid van vruchtbare grond
een eerlijkere prijs voor de teler én voor de consument door een kortere keten

Met deze eerste Urban Farm als Proof of Concept bieden wij de basis om data te ontwikkelen en mensen op te leiden. Hierdoor zijn wij in staat om snel te kunnen opschalen om daarmee een substantiële bijdrage te kunnen leveren aan een betaalbare voedseltransitie. Hierbij zal de eerste Urban Farm als een Center of Excellence gaan dienen om de groei te ondersteunen met trainingen van ondernemers en werknemers in deze nieuwe sector en om verder onderzoek te doen naar nieuwe soorten groenten en fruit.

Op basis van onder andere deze Urban Farm is de Singaporese overheid momenteel een Food Valley aan het ontwikklen van 400 hectare om de voedselzekerheid en -veiligheid voor 30 procent binnen de eigen grenzen te realiseren in 2030.

61911950-UFP-Singapore-VO-102_room_only-LM

Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.