de Architect
de Architect

ARC22: Eden District, Rotterdam - Studio Architectuur MAKEN & Arons en Gelauff Architecten

Eden District is gebouwd op een braakliggend terrein, waar de voormalige havenactiviteiten waren gestaakt. Het bouwblok sluit in architectuur aan op bouwblokken die ontwikkeld waren voor de crisis met een fijngevoelige stedenbouwkundige inpassing en robuuste baksteenarchitectuur, maar ook op de meer ‘industriele’ architectuur van het begin van de pier met innovatieve ingrepen zoals de afvalsteen en de Powernest. Het gebouw voorziet in stedelijke woningen voor gezinnen met een hoge woonkwaliteit.

Toelichting Studio Architectuur MAKEN | Beeld Ossip van Duivenbode

De visie begon met het belangrijk maken van de tuin, met een volwassen boom in de volle grond. De architectuur van de twee gebouwdelen en de tuin zijn daardoor verweven met elkaar. Dit is terug te zien in de ringvormige parkeerkelder waarop het gebouw landt, en de toepassing van één circulaire baksteen in het gehele project. Deze kwaliteiten hebben we voor elkaar gekregen door vroeg ambities vast te stellen, door samen te ontwerpen en door gebruik te maken van schaalvoordeel.

Beeld Ossip van Duivenbode

Eden District laat zien dat duurzaamheid ongemerkt onderdeel kan uitmaken van onze alledaagse leefomgeving. Een baksteen van afval ziet er voor de voorbijganger gewoon uit als een baksteen, terwijl de bewoner het verhaal over deze steen met trots vertelt aan bezoek. De koperen gevel van de hoogst gelegen woningen is gerecycled. Een volwassen boom in de volle grond plaatsen in een nieuw bouwblok is technisch ingewikkeld maar ecologisch van grote meerwaarde, zowel bovengronds als ondergronds.

Het meest zichtbare materiaal in het project, het metselwerk, is geheel uitgevoerd met een baksteen die voor 50% uit afval bestaat. Deze steen is speciaal ontwikkeld voor dit project. Op de appartementen aan de Maas staat het Powernest. De windturbines en PV-panelen in dit ‘nest’ voorzien het hele bouwblok van energie. In het Dijkzigt ziekenhuis dat gesloopt werd, hingen kunstwerken uit de wederopbouwperiode. Een van die kunstwerken is gered en hangt nu in de poort tussen binnentuin en Maas.

Het project biedt ruimte voor gezinnen in de stad. Dit vermindert woon-werk verkeer en vergroot de doorstroming, voor een gemengde comfortabele stad voor de toekomst. Deze insteek heeft geleid tot een diversiteit aan één-, twee-, drie- en vierlaagse woningen. De appartementen zijn schakelbaar en de plattegronden zijn flexibel indeelbaar. De zuidzijde is ontworpen op het ‘Maasklimaat’: de loggia’s breken de sterke wind vanaf de Maas en de zonlast die in de reflectie van het water wordt verdubbeld.

Beeld Ossip van Duivenbode
Beeld Ossip van Duivenbode
Beeld Ossip van Duivenbode
Beeld Ossip van Duivenbode
Beeld Ossip van Duivenbode
Beeld Ossip van Duivenbode
Beeld Ossip van Duivenbode
Beeld Ossip van Duivenbode
Beeld Ossip van Duivenbode
Beeld Ossip van Duivenbode
Beeld Ossip van Duivenbode
Beeld Ossip van Duivenbode
Beeld Ossip van Duivenbode
Beeld Ossip van Duivenbode
Beeld Ossip van Duivenbode
Beeld Ossip van Duivenbode
Beeld Ossip van Duivenbode
Beeld Ossip van Duivenbode
Beeld Ossip van Duivenbode
Beeld Ossip van Duivenbode
Beeld Ossip van Duivenbode