ARC22: Spaces House Modernes, Utrecht - Better space; Better people

House Modernes is een bestemming voor gemengd gebruik: werken, winkelen en ontspannen. Daarin beslaat Spaces het merendeel van het gebouw. Dit wereldwijde concept maakt hoogwaardige werkplekken toegankelijk op bijzondere plekken, nabij huis. Het project is het 50e project voor Spaces, een merk van IWG, de wereldleider in flexibele kantoren. Dankzij een diepgaand begrip van wat er voor verschillende gebruikers het meest toe doet, versterkt ons ontwerp het Spaces merk binnen een strikt budget.

Toelichting Better space; Better people | Beeld Ewout Huibers

Als strategisch ontwerppartner van IWG ontwikkelen wij design guides voor alle merken. In flagship locaties, zoals deze onderzoeken we nieuwe ideeën. Hier showcasen we onder meer een nieuwe categorie van werkplekken die ook voor drop-in gebruik 100% self-service toegankelijk is. Alle Spaces leden kunnen vrij door het gebouw bewegen waardoor ze zich deel van de gemeenschap voelen. In de business club ontmoeten diverse groepen elkaar en staat de hospitality benadering van het Spaces merk centraal.

Tweede etage, comfortabel zitje. Beeld Ewout Huibers

Ooit een modernistisch art deco warenhuis, heeft bs;bp dit pand nu optimaal benut. De vides doorbreken de vloerplaten, verbinden mensen, en tonen de omvang van het gebouw. De stijlvolle zit beneden benadrukt de menselijke maat.

Normaliter ligt de club in de plint, maar de bovenste verdieping geeft toegang tot een dakterras en uitzicht over Utrecht. De entree in dynamisch ontworpen: een frisse en rustige transitie van de drukke binnenstad naar de warme ervaring van de hogergelegen werkomgeving.

Open Desks. Beeld Ewout Huibers

Materiaalgebruik is door ons door de jaren heen ontwikkeld: hout, wol, leer en staal. Wereldwijd herkenbaar, passend bij de creatieve, ondernemende Spaces leden. De entree ademt transitie via harde materialen als RVS en tegels, en planten voor levendigheid. In de business club (5e) verblijven mensen langer en zijn materialen zachter. Open Desks (1e) zijn modulaire werkplekken, met boekenkasten van metaal, afgesloten met prettig gekleurde, verplaatsbare magnetische panelen, akoestisch dempend.

Links overleg, 1 op 1-ruimtes. Rechts Entree Business Club. Beeld Ewout Huibers

Een warm, basic interieur, minder vergankelijk en duurzaam. Ontworpen voor flexibel, gemengd gebruik kan IWG werkcombinaties blijven aanpassen, ook als de vraag verandert. Verschillende gebruikers delen alle voorzieningen. In het laatste IPCC rapport wordt de deeleconomie geroemd om CO2 uitstoot per gebruiker te reduceren.

Open Desks zijn ontworpen om woon-werkverkeer te verminderen. Modulair te repareren en als kit-of-parts vervoerd. Textiel is ge-upcycled in bijpassende vloer- en wandkleden.

Met Spaces heeft bs;bp vorm gegeven aan een ontwerpcultuur die de gemeenschapszin vergroot. In de business club werken diverse groepen. In een oogopslag zie je dat er een keuze is die bij je past: concentratie in de bibliotheek, face-2-face in booths, ontspannen op een sofa of formeel in een meeting room.
Ruim 40 Open Desks beantwoorden de actuele vraag van het hybride werken, naar een professionele werkplek, dichter bij huis. De planten, accessoires en kleuren voelen warm, als thuis.

Geïnspireerd door de kenmerken van het gebouw en de wijze waarop het gemengde gebruik door de ontwikkelaar is toebedeeld, heeft bs;bp creatief weten te benutten wat het gebouw als beste te bieden heeft.

We hebben in dit project keuzes gemaakt die afwijken van de voor de hand liggende standaard. Zoals het omdraaien van de business club van de begane grond naar de bovenste verdieping, en een entree met een transitiefunctie. Hierdoor is Spaces House Modernes een hele bijzondere locatie geworden.

 • 19015_5498-House-Modernes_V8.3-00-ground

  Download
 • 19015_5498-House-Modernes_V8.3-01-first

  Download
 • 19015_5498-House-Modernes_V8.3-05-fifth

  Download
 • Spaces-House-Modernes-Utrecht-Detail

  Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.