ARC22: Boomvruchtenlampen Groote Museum, Amsterdam - Merk X Architecten

Het idee en de uitvoering van de lamp zijn ontstaan zonder dat er echt een vraag was. Er werd door mij een tekening gemaakt van een aantal boomvruchten zoals een kastanje, een eikel, een walnoot die ik als glasvormen in de nieuwe vide van de nieuwe entree van het Groote Museum zou willen hangen. Daar heeft men op enig moment voor gekozen.

Toelichting Merk X Architecten | Beelden Filip Dujardin / Tim Meijer / Ton Mijs

Belangstelling voor glas en haar oneindige mogelijkheden en de verbijstering over de vele lelijke glasvoorwerpen die je bijvoorbeeld ziet in Murano; dat alles en meer trok mij aan als uitdaging. Ik wilde onderzoeken wat er voor mogelijkheden in het materiaal zitten. Ik heb een samenwerking gezocht met verschillende glasblazers en kwam uit bij Pačinek die ooit het glaswerk van Šípek maakte.

Ik ben naar Pacinek Glass in Tjechië gegaan waar ik heb gewerkt met verschillende glasblazers om verschillende mogelijkheden te onderzoeken. Toen de boomvruchten vorm kregen heeft Alex de Witte mij met zijn eigen ophangsysteem ondersteund. Dat systeem heb ik losgelaten en met Huib Nelissen de ontwikkeling van een systeem ingezet zonder het gebruik van lijm.
Het led licht in de boomvruchten en het aanlichten van de zachtroze buitenhuid is gedaan in samenwerking met Joost de Beij, lichtadviseur.

Er zijn vele onderzoeken geweest naar de huid en de mogelijkheden van het glas en naar toevoegingen van zachte kleuren zoals roze en geelgroen. De mogelijkheden om twee elementen in één te blazen (zie de eikel) of twee onderdelen los van elkaar in elkaar te laten overvloeien (zie de schil van de kastanje met stekels), hebben mij veel geleerd over de mogelijkheden van het glas als materiaal.

Om tot het eindresultaat te komen zijn er vele proeven gemaakt in Tsjechië. Aan de hand van schetsen en tekeningen zijn bijsturingen verricht. De vormen, ribbels en structuren, de bolle huid en de holle huid zijn onderzocht.
De kastanje is superzacht als hij uit zijn stekelige schil barst, dat heeft iets seksueels. En ook de walnoot met de lange lipjes en de eikel met zijn dop.

Evelyne Merkx Lampen

Alle onderzoeken naar de structuren en mogelijkheden hebben uiteindelijk geleid tot zeven glasobjecten die samen één lamp ensemble vormen waarbij ivm de duurzaamheid allemaal LED licht en geen lijm is gebruikt.

Het gaat over de huid, de structuren, de samenstelling van soms van twee elementen en onderzoek van het glas als materiaal in zijn algemeenheid.

 • 3D-met-aanlichtspotjes

  Download
 • 20210118_Vide_ensemble_production_1op10

  Download
 • 20210531_Plaat-tbv-ophanging-boomvruchtenensemble

  Download
 • Boomvruchten_Documentatie

  Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.