Longlist ARC21 Meubel Award

Longlist ARC21 Meubel Award

Voor de ARC21 Meubel Award gaan we elk jaar op zoek naar bijzondere meubels voor thuis, op kantoor of in een gastvrije omgeving. Ook dit jaar hebben we weer veel mooie inzendingen mogen ontvangen voor deze prijs. Na uitgebreid beraad hebben we als redactie een longlist van veertien meubels opgesteld.

Voor deze selectie hebben we ons gebaseerd op de vooraf opgestelde criteria, waaronder esthetiek, functionaliteit en creativiteit. Daarnaast hebben we gekeken naar de duurzaamheid en innovativiteit van de ontwerpen. De redactie hoopt dat deze meubels bijdragen aan duurzame en kwalitatieve producten.

Nu gaat de onafhankelijke jury, onder leiding van Ineke Hans, aan de slag met de beoordeling van de projecten. Eerst selecteren ze drie nominaties die we in september bekend zullen maken. En op 18 november zullen ze tijdens de uitreiking van de ARC21 Awards bekend maken wie er met deze prijs vandoor gaat.

De ARC21 Meubel Award is een initiatief van Oniro en Casala en de Architect.

Bekijk hieronder in willekeurige volgorde de geselecteerde projecten.

Bovenste rij vlnr: Life at work en This is Copper. Onderste rij vlnr Festa, Ypsilon en meubilair voor de Deutsche Bahn.

Life At Work – Studio Thijs Swinkels
Thijs Swinkels onderzocht een manier om zijn opgebouwde studieschuld eerder af te betalen die hij heeft opgebouwd met het nieuwe leenstelsel. De door hem bedachte werkbank combineert wonen en werken in zijn werkplaats, is van alle gemakken voorzien en is voorzien van alle basisbehoeften voor een huis.

This is Copper – Studio ThusThat
Het doel van This Is Copper is de ontwikkeling, promotie en implementatie van een duurzamer alternatief voor gewoon cement.Koperslak, het afvalbijproduct van de koperproductie, wordt omgezet in een zogenaamd geopolymeer dat beter presteert dan OPC in termen van sterkte en duurzaamheid, maar zijn CO2-voetafdruk is tot 80 procent lager.

Festa – Studio Jeroen
Festa, een serie eerlijke, begrijpelijke en functionele meubels gemaakt van eenvoudige stalen onderdelen en bevestigingsmaterialen. Door een eenvoudig en hanteerbaar modulair montagesysteem kan iedereen die dat wil zelf een meubel in elkaar zetten.

Ypsilon – FOKLAb
VepaDrentea en FOKLAb stelden zich ten doel om een meubel te maken voor de werkomgeving dat nieuwe ontwerpvrijheid geeft, schakelbaar is en de sfeer heeft van een atelier. Een meubel dat aansluit op dynamischer werken: zitten, staan, scrummen.

Reeks Stationsmeubilair voor Deutsche Bahn – Blom&Moors
In het kader van ‘Zukunft Bahn - Warten 21’ van Deutsche Bahn (DB) worden Duitse stations van nieuw zitmeubilair en wachtruimtes voorzien. De modulaire Calidum serie bestaat uit een reeks zitbanken, leunsteunen en werkmeubels. Tegelijkertijd is een modulair paviljoen ontwikkeld.

Bovenste rij vlnr: Vakwerktafel en Space Opendesk. Onderste rij vlnr: Occony Peak Chair, Angular 0.0 en Meetup 21

Vakwerktafel – Sputnik Architecten
Voor een particulier opdrachtgever heeft Sputnik Architecten een tafel ontworpen. De vraag luidde: “Wij zoeken een tafel, niet alleen om aan te eten, werken, discussiëren, spelen, borrelen, huilen, lachen, maar ook om op te dansen, kortom een tafel om aan te leven.”

Spaces Open Desk – Bs;bp
Bs;bp is gevraagd in korte tijd een concept te ontwerpen en te realiseren in antwoord op de pandemie. IWG wilde als eerste een innovatief model lanceren.

Occony Peak Chair – Joost van der Vecht
De Peak chair is een stapelbare projectstoel voor de zakelijke markt maar misstaat ook thuis niet. De stoel is beschikbaar in een gefineerde en gestoffeerde uitvoering. Op deze manier kan de stoel worden afgestemd op de beoogde functie van de ruimte.

Angular 0.0 – S and More
S and More wil een meubel ontwerpen met een zo laag mogelijke CO2 uitstoot die eenvoudig is te maken. Het resulteerde in een zitmeubel die is uit te breiden met andere meubels.

Meetup 21 – VASD interieur & architectuur
Meetup 21 is een flexibel, multifunctioneel meubel dat een dynamisch element toevoegt aan een kantoor of publieke ruimte. Het is gemaakt voor het nieuwe werken, ontmoeten, inspireren en spelen anno 2021.

Bovenste rij vlnr: When recycling is (not) the answer en Tribute to Martin Visser. Onderste rij vlnr: Elements en -TJE

When recycling is (not) the answer – Studio Nienke Hoogvliet
Studio Nienke Hoogvliet met dit ontwerp bewustwording creëren over de grote hoeveelheden textiel afval en de gevaren van het (her)gebruik van synthetisch textiel.

Tribute to Martin Visser – Piet Hein Eek x SPECTRUM
Ontwerp ter ere van het 60-jarig jubileum van de BR-12-slaapbank (2020) - geïnspireerd op een stoelontwerp van Martin Visser uit de jaren '60. Geëxposeerd in het Centraal Museum in Utrecht (2020).

Elements – The New Raw
'Elements' is een serie strandmeubels en componenten die hun inspiratie halen uit patronen en texturen die vaak worden waargenomen in kustgebieden. Ze zijn digitaal gemaakt van upcycled zeeplastic en op aanvraag geproduceerd met robot 3D-printen door The New Raw.

TJE – Jacques & Andre
40 keer per jaar heeft -TJE - het nieuwe rode tafeltje van de Academie van Bouwkunst - dienst. Hij wordt er door steun en toeverlaat van de afstudeerder van het muurblok getild en worden diploma’s erop ondertekend. Vervolgens wordt haar of zijn naam in het academieboek bijgeschreven en zullen de papieren in een RAL 3028 leren koker – liggend in een gleuf – verdwijnen. Met het ontwerp van -TJE, ontwierp ik niet een tafel, maar het moment als product.

Jury

De ARC Meubel Award richt zich op meubelen voor de home, hospitality en office omgeving. Doel van deze designprijs is het stimuleren van duurzame en kwalitatieve producten hiervoor. Belangrijke criteria voor de ARC Meubel Award zijn esthetiek, functionaliteit, creativiteit, duurzaamheid en innovatie. Ideeën over materialen en industriële uitvoerbaarheid van het ontwerp wegen eveneens mee in de besluitvorming van de jury die bestaat uit voorzitter Ineke Hans, Hans Studio;  Giovanni Bellotti, Studio Ossidiana; Jeroen Junte, DesignDigger.nl en Marieke Giele, de Architect.

Prijsuitreiking

De ARC21 Awards worden op 18 november 2021 bekend gemaakt via een live event. Mocht dit door opgelegde maatregelen van de overheid niet mogelijk zijn dan wordt de uitreiking uitgesteld tot het voorjaar van 2022.

Lees ook:

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.