ARC21: Van der Valk Zuidas, Amsterdam - Wiel Arets Architects

Het nieuwste hotel van de familie Van der Valk ligt op de Amsterdamse Zuidas; het belangrijkste zakelijke district van de stad. De locatie van het hotel ligt direct langs de ringweg A10, met op steenworp afstand de trein-, metro- en tramhalte, op een kwartier van het stadscentrum en 10 minuten van Schiphol.

Tekst Wiel Arets Architects

Als geen ander heeft de familie Van der Valk het hotelwezen in haar DNA. Als hotelier, gastvrouw, eigenaar, beheerder, gebruiker en bewoner van haar eigen gebouw weet Van der Valk wat een hotel is. De bijzondere en intensieve samenwerking tussen opdrachtgever en architect en het vertrouwen in elkaars expertise maken dat het nieuwe hotel aan de Zuidas in Amsterdam een nieuwe identiteit toevoegt aan het merk Van der Valk.

Van der Valk Zuid-as door Wiel Arets Architects. Beeld Jan Bitter ©
Van der Valk Zuid-as door Wiel Arets Architects. Beeld Jan Bitter

De alzijdige locatie tussen snelweg en Zuid-as en het complexe programma met congres, restaurant, hotel en alle ondersteunende onderdelen samen met het open karakter van het gebouw vraagt om een precieze afstemming met de overige bij het proces betrokken adviseurs in alle fasen van het proces. Daarnaast is het gebouw breaam excellent gecertificeerd.

De transparante glasgevel geeft uitzicht en maakt het gebouw voor zijn omgeving leesbaar. De verlichting speelt hierin een belangrijke rol. De verlichte naamgeving van het gebouw is als onlosmakelijk onderdeel van het gebouw ontworpen. Samen met de verlichting van de kamers, die in sterkte continu veranderd, geeft dit het gebouw een veranderende verschijningsvorm. Alle kamers zijn gericht op de omgeving en vanuit ieder bed is er een fantastisch uitzicht op de skyline van de stad.

Het gebouw is Breaam gecertificeerd met een niveau Excellent. Daarmee presteert het gebouw veel beter dan de huidige eisen. Daarnaast is er in de exploitatie van het gebouw veel aandacht over de manier waarop er met de afvalstromen en energieverbruik wordt omgegaan. Daarnaast kent het gebouw een grote flexibiliteit zodat toekomstige aanpassingen en functiewijzigingen in het gebouw kunnen worden opgenomen.

Van der Valk Zuid-as door Wiel Arets Architects. Beeld Jan Bitter ©
Van der Valk Zuid-as door Wiel Arets Architects. Beeld Jan Bitter

Het hotel is gebouwd op een kleine driehoekige locatie langs het talud van de ring A10. Vanuit zijn omgeving is het gebouw alzijdig, kent het geen achterkant en door zijn bijzondere driehoekige vorm verandert het perspectief op het gebouw continue. Op straatniveau bevindt zich het publieke programma van de plint. Alle benodigde aanleveringen en technieken zijn zorgvuldig ingepast.

Fris, scherp en strak, zonder steriel te zijn; het nieuwe Van der Valk Hotel is een hotel dat voortbouwt op de lange traditie van een op de autobezoeker gerichte hotel typologie en tegelijkertijd zijn de voorzieningen voor de hedendaagse reiziger bijgewerkt naar de behoeftes van de eenentwintigste eeuw.

Lees meer:

Van-der-Valk-Hotel-tekeningen.pdf

Download