Project

IJhal Amsterdam Centraal – Wiel Arets Architects

Architectuur

Aan de noordzijde van Amsterdam Centraal station is voetgangerspassage IJhal opgeleverd. Gelegen tussen het verhoogde busstation en de autotunnel verbindt de IJhal in drie dimensies verschillende vervoersmiddelen. Wiel Arets Architects zet spiegelende oppervlakken in om constante beweging te stimuleren. In strakke glazen volumes met afgeronde hoeken is plaats voor horeca en retail.

Deze afgeronde hoeken komen tevens terug in de plafondelementen. De modulaire panelen weerspiegelen de beweging en de lichtgele terrazzo vloer, en zorgen zo voor een ruimtelijk beeld in de relatief lage hal. Enorme verdiepingshoge LED-schermen wisselen tussen kalme scenes uit de stad en reclames, en zorgen hiermee voor een continu veranderend beeld.

 

Uniformiteit

Haaks op de IJpassage liggen de verschillende passages die de perrons ontsluiten. In het verlengde van de hieraan gelegen winkels zijn extra retailruimtes geplaatst. De grote glazen gevels met geïntegreerde signage zorgen voor uniformiteit op een plek die visueel al sterk gevarieerd is. Aan de noordzijde is ruimte voor horeca met uitzicht over het IJ.


foto: © Jan Bitter

Heldere zonering

Over de gehele lengte verbinden verschillende (rol)trappen en liften de passage met het busstation en in de toekomst tevens met de Noord-Zuidlijn. Tussen de rij spiegelende kolommen staan photoboots en boxen met informatievoorzieningen, die ook in terrazzo zijn uitgevoerd. Door de heldere zonering blijft de daadwerkelijke passage zelf overzichtelijk en vrij, en biedt zo ruimte aan constante beweging.

foto: © Jan Bitter

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel IJhal
  • Medewerkers Wiel Arets, Bettina Kraus, Freyke Hartemink, Joris van den Hoogen | Rob Willemse, Bruno Ebersbach, Joana Varela, Roel van der Zeeuw, Thorsten Schneider, Jochem Homminga, Ramon Alvarez Roa, Ole Hallier, Raymond van Sabben, Nikolas von Schwabe, Janosch Welzien, Steffen Winkler, Marco Leite Velho, Itziar Quiros
  • Adviseur constructie Deerns Raadgevende Ingenieurs BV
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 11.600 m2
  • Voorlopig ontwerp 2010
  • Oplevering 1-2017
  • Opdrachtgever NS Poort Ontwikkeling BV
  • Ontwerpbureau Wiel Arets Architects
Reageer op dit artikel