ARC21: Reeks Stationsmeubilair voor Deutsche Bahn - Blom&Moors

In het kader van 'Zukunft Bahn - Warten 21' van Deutsche Bahn (DB) worden Duitse stations van nieuw zitmeubilair en wachtruimtes voorzien. Hoofdoel is vergroting van klanttevredenheid van het sterk groeiend aantal treinreizigers d.m.v. comfortabel meubilair met een vriendelijke uitstraling en meer functionaliteiten, zoals leunen of staand werken. De modulaire Calidum serie bestaat uit een reeks zitbanken, leunsteunen en werkmeubels. Tegelijkertijd is een modulair paviljoen ontwikkeld.

Toelichting Blom&Moors

Door uitgangspunten op te stellen hebben we de DB focus op techniek en beheer verschoven naar de reizigers. De uitnodigende Calidum serie biedt met name keuze in wijzen van verblijf. Omdat we bekend zijn met de strenge eisen van de spoorse omgeving was de materiaalkeuze de grootste uitdaging (brandklasse, levensduur én prettige touch-and-feel). Als eerste is de zitbankreeks gepilot, goedgekeurd en opgenomen in de DB-catalogus. Vervolgonderzoek kan nog leiden tot kleine ontwerpaanpassingen.

De Calidum reeks: zitbanken, werkmeubel, leunsteun en paviljoen. Foto's Deutsche Bahn, Station & Service AG. Beeld Andreas Varnhorn

Ieder Calidum meubel en ieder paviljoen is volledig modulair en tot op losse onderdelen en gescheiden materialen (staal, bamboe, glas) uit elkaar te halen. Zo kunnen optimale configuraties worden gemaakt en alle onderdelen worden vervangen en hergebruikt. Kenmerkend voor de Calidum serie is de toepassing van het duurzame materiaal bamboe. De bamboedelen zijn bij beschadiging zelfs afzonderlijk te vervangen. Daardoor blijft het gewenste kwaliteitsbeeld in stand.

Materiaal

De meubels bestaan uit een gepoedercoate stalen constructie en bamboe voor zitting, rug, arm- en leunsteunen en werkbladen. Iedere module heeft 1 poot, wat de reiniging van vloeren vergemakkelijkt. Een doorslaggevende factor voor de materiaalkeuze was de vereiste hoge brandwerendheidsnorm B1. Na pilots blijkt het zeer harde bamboe het meest geschikt. Het materiaal kan brandwerende stoffen al tijdens de productie opnemen. De warm ogende naturelle kleur ervaren reizigers als zeer aangenaam.

De Calidum reeks: zitbanken, werkmeubel, leunsteun en paviljoen. Foto's Deutsche Bahn, Station & Service AG. Beeld Andreas Varnhorn

Fabricagetechniek

De meubelserie wordt eenvoudig geproduceerd. Mallen of bijzondere machines zijn niet nodig. Staal wordt gevormd, gelast en gepoedercoat. Bamboe wordt verlijmd, gezaagd en geschuurd. De bamboe delen worden in China uit geperste halffabricaten samengesteld, vervolgens voorzien van een naturelle coating en in Duitsland op de aldaar vervaardigde stalen onderconstructie gemonteerd, optioneel met ingebouwde USB- aansluitingen.

Voor de toepassing van de reeks Calidum zitbanken hebben we een ‘Planungshilfe’ voor Bahnhofsmanagers en architecten ontwikkeld: een overzicht van de verschillende modellen en opstellingsmogelijkheden (configuraties). Momenteel werken we aan de hand van 5 case-studies aan de ‘Gestaltungsprinzipien’: een overzicht van ontwerp- en inrichtingsprincipes om tot overzichtelijk ingerichte stations te komen. Een lichtere variant van de zitbankenreeks wordt ontwikkeld voor de kleinere stations.

Afmetingen

De hele meubelserie is samengesteld uit modules van 1500 mm. lang, conform het modulaire systeem ‘Raster 22’ dat Deutsche Bahn hanteert. Sterker nog naast lengte zijn ook de breedte en diepte van het stationsmeubilair op basis van een veelvoud of afgeleide van 1500 mm. ontworpen. De hoogte en diepte van het zit- en leunmeubilair is mede bepaald op basis van ergonomische gegevens. In de paviljoens is rekening gehouden met de draaicirkel voor rolstoelgebruikers. De hoogte van het paviljoen is conform het Duitse bouwbesluit. In de Planungshilfe zijn alle modulaire afmetingen opgenomen, inclusief afstanden tussen objecten onderling.

Lees ook:

ArcAwards_BM_MobiliarprogrammDB_Info_def-1.pdf

Download
  • ArcAwards_BM_MobiliarprogrammDB_Info_def-1.pdf

    Download
  • ArcAwards_BM_MobiliarprogrammDB_tekeningen_def.pdf

    Download