nieuws

Mecanoo ontwerpt inrichting ‘trein van de toekomst’

Interieur

Mecanoo ontwerpt inrichting ‘trein van de toekomst’
beeld Mecanoo

NS heeft aan Mecanoo architecten en Gispen gevraagd om na te denken over het interieur van de ‘trein van de toekomst’. Tijdens de Dutch Design Week presenteren zij een modulair interieur dat een grote variëteit aan opstellingen mogelijk maakt en de uiteenlopende activiteiten van treinreizigers faciliteert. Het resultaat is een flexibele reis- en verblijfsomgeving

In de toekomstvisie van de NS is de trein meer dan een vervoersmiddel. Jaarlijks vervoert het bedrijf 373 miljoen reizigers en de NS wil hen een prettige reistijd bieden om te werken, lezen of kletsen. De trein van de toekomst moet al deze verschillende activiteiten optimaal gaan ondersteunen. Daarmee wordt de reistijd aantrekkelijker en onderdeel van de ‘eigen tijd’.

Dynamisch reislandschap

Mecanoo en Gispen hebben samen met de NS de activiteiten van treinreizigers in kaart gebracht en gedefinieerd in zes verschillende activiteitenzones: van open en sociaal tot besloten en geconcentreerd. Een flexibel interieursysteem van twaalf modules faciliteert de diversiteit aan activiteiten in elk van de zes zones.

De modules variëren van de huidige treinopstelling tot compleet nieuwe configuraties en elementen. Er ontstaat een dynamisch reislandschap met verschillende zit-, ‘stit’- en staplekken waar iedere reiziger een passende plek kan vinden, afhankelijk van de activiteit, reisduur, grootte van het gezelschap, bagage en benodigde faciliteiten.

Zintuigelijke ervaring

“Treinstations zijn niet alleen de visitekaartjes van Nederland, waar dagelijks grote stromen mensen langs gaan, maar ook openbare ruimtes die zorgvuldig moeten worden vormgegeven,” aldus Francine Houben. “Het treinreizen verdient dezelfde zorg en aandacht en zou je moeten vormgeven als een openbare ruimte waar je graag verblijft. Een activiteit gerelateerde ruimte die inspeelt op de zintuigelijke ervaringen.”

Foto's

Reageer op dit artikel