ARC21: Food Forum, Almere - DoepelStrijkers

Ontwerp voor het eerste expo paviljoen voor de Floriade 2022 Almere aansluiting makend op het thema van de Floriade 'Growing Green Cities. Tevens belangrijke onderwerpen als voedsel, energie, gezondheid meenemen in oplossingen voor het gebouw.

Toelichting DoepelStrijkers

We wilden het ‘verhaal’ van Flevoland vertellen met het gebouw. Juist de expo functie bood mogelijkheden om het gebouw onderdeel te laten zijn van de tentoonstelling. Het gebouw werd tentoonstelling door de principes van Naturebased bouwen en circulariteit in alle gebouwlagen te integreren.

ARC21 Food Forum, Almere. Fotograaf Maarten Feenstra
Begane grond. Maarten Feenstra

Het gebouw vertelt op een bijzondere wijze het verhaal van Flevoland door een plak voedzame Flevolandse bodem op te tillen tot de zeespiegellijn. Met een klei specialist Carl Giskens Van Tierrafieno werd deze natuurlijke aardelaag ontwikkeld. Uitvoering werd gedaan met vele kunstenaars. Carl is leerling van de beroemde Joseph Beuys. In zijn gedachtengoed werd de uitvoering inclusief.

Het gebouw is geheel circulair gebouw. Alle componenten zijn ontkoppelbaar. Het gebouw is ook gebaseerd op nature based principes. Het is een gezond en ‘ademend’ gebouw. Zo is de bovenverdieping gebouwd uit CLT (Cross laminated Timber). Tezamen met cellulose isolatie en de aardelaag gevel geeft dit een ademende gevel en een gezond binnenklimaat.

ARC21 Food Forum, Almere. Beeld Maarten Feenstra
Eerste verdieping. Beeld Maarten Feenstra

Het sluiten van kringlopen van water, energie, materiaal, afval en voedsel wordt zoveel mogelijk op een didactische manier geïntegreerd. In het kader van de circulaire economie vallen een aantal elementen zoals lift, keuken, verlichting en meubilair onder een huurcontract. De eerste verdieping is voornamelijk gemaakt van hernieuwbare materialen. De begane grond van gerecyclede materialen.
Het landschap op en om het gebouw is gebaseerd op optimale biodiversiteit. In het gebouw zijn vleermuishotels geïntegreerd in de gevel. De natuur op de aardelaag zal doorgroeien.

De afwerkvloer op de eerste verdieping is gemaakt van gerecycled beton versterkt met olifantengras (Miscanthus). Het is veel lichter dan traditioneel beton en is volledig recyclebaar. Food Forum is het tweede gebouw in Nederland waar deze innovatie wordt toegepast.

Lees ook:

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.