Ook kleine bouwprojecten gebaat bij prefab gevelsysteem

Ook kleine bouwprojecten gebaat bij prefab gevelsysteem

Steeds meer architecten en aannemers ontdekken dat ze met prefab gevelsystemen licht en snel kunnen bouwen met een hoge bouwkwaliteit. Een project in Norg laat zien dat prefab ook voor kleinere volumes lonend is. En het systeem biedt ontwerptoepassingen die op een traditionele manier niet zijn te realiseren.

Om de komende tien jaar de 900.000 huizen te bouwen waaraan behoefte is, moet het bouwtempo fors omhoog. Zo’n versnelling lukt alleen als we veel meer inzetten op robotisering en prefabricage, menen bakstenenproducent Vandersanden en Bouwcenter Concordia. De leverancier van hout en andere bouwmaterialen speelt hierop in met een geventileerd prefab gevelsysteem onder de noemer BrickStrip.

Dat steenstripverlijmingssysteem is opgebouwd uit componenten als gevelplaten, latten, steenstrips, verlijmingsproducten, ventilatieprofielen en voegmortel, die worden geleverd door een vast team van bouwmaterialenproducenten. De duurzame ECO baksteenstrips van Vandersanden zijn de meest in het oog springende onderdelen van dit systeem. Om materiaalverlies te voorkomen worden ze in speciale mallen gebakken als strippen en dus niet verzaagd uit bakstenen.

Prefab als duurzaam alternatief

Het idee voor het prefab systeem BrickStrip ontstond bij Bouwcenter Concordia door de toenemende vraag naar de verwerkingsmogelijkheden van steenstrips, vertelt Hans Schuil. “Aannemers klaagden dat hun werk uitliep omdat metselaars moeilijk te vinden waren.” Informatie vinden over de juiste toepassing van steenstrips was omslachtig, hoorde Schuil van klanten. “Ze moesten binnen ons bedrijf naar vijf verschillende bureaus om die informatie op te halen over bijvoorbeeld de juiste plaat- of de lijmsoort. Wij hebben dat teruggebracht tot één loket voor een kant-en-klare oplossing.” “Het is een concept dat past bij de hedendaagse bouwtrends en bovendien een stap verder gaat. Het leent zich voor kleinschalig, snel, efficiënt, veilig en bovenal duurzaam bouwen”, zegt commercieel directeur Peter Delsing van Vandersanden.

Passieve huurwoningen in Norg

Dat prefab niet alleen bij grote volumes maar ook bij kleinschalig bouwen veel voordelen biedt, bewijst een vorig jaar opgeleverd project in de nieuwe woonwijk Oosterveld in Norg, in opdracht van woningcorporatie Actium. Het gaat om zestien grotendeels demontabele en circulaire bijna nul-op-de-meterwoningen, verspreid over vier bouwblokken, waarbij gebruik gemaakt is van BrickStrip. Het ontwerp is gemaakt door Jack van der Palen van architectenbureau Archiview. “BrickStrip gaf meer mogelijkheden om de buitenafwerking te bepalen. Je hebt geen belemmering”, stelt de architect. Zijn opdracht was om passieve woningen te ontwerpen, onderhoudsarm en met een rijke uitstraling. Van der Palen heeft die eisen onder meer vertaald door in de gevel steenstrips te combineren met houten panelen. Door te variëren in de breedte van de houtstroken is geen van de woningen hetzelfde. Opvallend is ook dat de steenstrips doorlopen in het dak bij de hoekhuizen. “Dat had je met metselwerk nooit kunnen realiseren.” Nog lang niet alle architecten zijn doordrongen van de ontwerpmogelijkheden van baksteenstrippen en prefab, zegt Delsing van Vandersanden. Hij pleit er daarom voor om ook leveranciers van gevelelementen al in een vroegtijdig stadium bij een project te betrekken. “Anders mis je de innovatie die aan de voorzijde al beschikbaar is. Wij kijken samen met architect en aannemer niet alleen naar de kleur van een steen, maar naar het hele gevelconcept.

Dit artikel is gesponsord door Vandersanden.