Korfker en De Velde gaan samen verder als KHV Architecten
Vennoten KHV Architecten en team KHV Architecten voor recent opgeleverd horecapaviljoen in het centrum van Emmeloord (foto: Victor van der Griendt)

Korfker en De Velde gaan samen verder als KHV Architecten

Korfker Architecten uit Emmeloord en De Velde Architecten uit Kampen gaan samen verder als KHV Architecten. De bureaus werken al zo'n vier jaar intensief samen en deze fusie is dan ook een logische vervolgstap.

In 2014 raakten Gerben ter Horst en Harm Korfker van Korfker Architecten voor het eerst in gesprek met Henk de Velde. Het was in die tijd nog volop crisis in de architectuur. De komst van een medewerker van De Velde naar Korfker vormde een natuurlijk aanleiding om na te denken over samenwerking.

De Velde heeft als bureau een mooie geschiedenis en realiseerde in zijn ruim 30 jarig bestaan zeer uiteenlopende projecten. Van de transformatie van erfgoed tot moderne nieuwbouw. De focus ligt op het realiseren van zorgvuldig afgewogen architectuur, geplaatst in stedenbouwkundige, landschappelijke of historische context.

'De breedte van ons portfolio maakt ons crisisbestendig en houdt het werk continu uitdagend’'

Gerben ter Horst

Korfker Architecten was van oudsher gespecialiseerd in particuliere woningbouw en retail. Sinds het bureau in 2011 verder ging onder de leiding van Gerben ter Horst en Harm Korfker is het portfolio enorm gegroeid in de breedte en daarmee het bureau in omvang. Het team is 23 man/vrouw sterk en combineert architectuur, interieurarchitectuur met een degelijke bouwtechniek van initiatief tot en met oplevering. Kenmerkend is de enorme diversiteit aan werken. Een specialisme dat er uitspringt is de renovatie van gemeentehuizen. Zo werd recent het gemeentehuis van Putten helemaal vernieuwd en wordt momenteel gewerkt aan het gemeentehuis en theater van Ermelo.

'De fusie biedt mij een structuur waarin ik me meer kan focussen op het ontwerpen'

Henk de Velde

In de voorbije jaren is uitgebreid gesproken over de kansen die een samengaan zouden bieden. Voor De Velde biedt de fusie aansluiting bij een solide bureau dat de continuïteit van zijn werk kan waarborgen. ‘Door samen te gaan geef ik ook richting mijn opdrachtgevers een helder signaal; het werk is in goede handen en ik heb een heel team achter me staan’, aldus De Velde.

Het nieuwe fusiebureau gaat KHV Architecten heten. Een afkorting van Korfker, Ter Horst en De Velde, de namen van de eigenaren. Hiermee wordt echter ook een stap gezet naar een meer generieke naam.

Lees ook:

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.

Bart Mispelblom Beyer, Patrick Meijers en Robert Winkel. Beeld Femque Schook

3 strategieë­­n om als architect het hoofd boven water te houden nu de werkvoorraad slinkt

In twee jaar tijd zagen veel architectenbureaus hun werkvoorraad slinken. Maar in plaats van bij de pakken neer te zitten, ontwikkelen sommige bureaus zich tot een breder inzetbare partner in de bouwketen om financieel gezond te blijven. De redactie sprak met drie bureaus die met respectievelijk een ontwikkelaarsrol, diversifiëring van de portefeuille en AI-ondersteund ontwerp de toekomst van hun bureau weer rooskleurig inzien.

Verbouwing gemeentehuis West Betuwe, Geldermalsen - cepezed

Verbouwing gemeentehuis West Betuwe, Geldermalsen - cepezed

De fusiegemeente West Betuwe zet voor haar nieuwe onderkomen in op transformatie en biobased materiaal. cepezed ontwierp de architectuur en het interieur van het gebouw, dat voorheen dienst deed als het gemeentehuis van Geldermalsen. Oud en nieuw lopen naadloos in elkaar over, zichtlijnen benadrukken de relatie tussen binnen en buiten, en het gebouw is veel duurzamer dan voorheen.

Beeld Shutterstock

98 procent van de architectenbureaus verhoogde uurtarieven in 2023

Bijna alle architecten- en ingenieursbureaus verhoogden hun tarieven afgelopen jaar, zo blijkt uit recent onderzoek van Simplicate.

Arie Aalbers. Beeld Ariane Kok

Arie Aalbers vertrekt na 22 jaar bij LIAG

Arie Aalbers neemt na meer dan 22 jaar afscheid van LIAG architecten en bouwadvies. Daar gaf hij leiding aan de afdeling bouwadvies. Van meet af aan had hij een duidelijke missie: de ontwerpen van architecten haalbaar en maakbaar maken voor de aannemer.