Masterplan Thamesmead Waterfront Londen van onder andere Marc Koehler wint

Masterplan Thamesmead Waterfront Londen van onder andere Marc Koehler wint

Een divers en internationaal ontwerpteam, bestaande uit Prior + Partners, Arup, West 8, Schulze + Grassov, Marc Koehler Architects, Alison Brooks, Turner Works, Jayden Ali en cultuurexperts Tracy Sage en The Place Bureau, heeft een ontwerpcompetitie gewonnen voor belangrijke nieuwe wijk aan het water in Thamesmead (UK).

Het project Thamesmead Waterfront beslaat ruim 100 hectare, grotendeels onontwikkelde grond, in het zuidoosten van Londen. Opdrachtgevers Peabody en Lendlease zijn hier een joint venture van ongeveer acht miljard pond aangegaan om de komende jaren Thamesmead verder te ontwikkelen.

'Ons radicale, flexibele en aanpasbare model voor innovatieve bebouwing zorgt voor een veerkrachtig en toekomstbestendig model dat zich in de loop van de tijd kan aanpassen'

Marc Koehler, Marc Koehler Architects

‘Once in a generation’

Thamesmead Waterfront is gelegen in een natuurlijke omgeving van zuidoost Londen en omvat bestaande bebouwing, 75 hectare groen, parken, groene zones, kanalen, vijf meren, een vijf kilometer lang rivierfront en zo’n 30.000 bomen. Een opmerkelijke plek met een rijk landschap.

Het team van ontwerpers en planners ziet het masterplan als een ‘once in a generation’ kans. Het moet leiden tot de oprichting van een toekomstbestendige community waar in co-creatie gewerkt wordt aan duizenden nieuwe woningen, commerciële functies en vrijetijdsbesteding, volledig geïntegreerd in het landschap. Een plek met hybride woonprogramma's waarin wonen gecombineerd wordt met sociale netwerken, werk, educatie en ontspanning. Met modulaire, biobased gebouwen die flexibel genoeg zijn om zich in de toekomst aan te passen aan nieuwe functies.

Samenwerking

Het team werd na een uitgebreid selectieproces geselecteerd op basis van de indrukwekkende benadering van samenwerking. De kern van de collectieve benadering is het idee dat gemeenschappen evolueren vanuit bestaande plekken en relaties. Het team ziet de noodzaak om vanuit co-creatie het sociale kapitaal, dat al bestaat bij Thamesmead, te begrijpen, erop voort te bouwen en te laten groeien.

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.