The British School of Amsterdam geopend in monumentaal pand
AMSTERDAM - British School of Amsterdam

The British School of Amsterdam geopend in monumentaal pand

The British School of Amsterdam is officieel geopend. De school voegt haar huidige drie locaties samen in één monumentaal pand aan de Havenstraat in Amsterdam Oud-Zuid. Atelier PRO architekten is, i.s.m. Van Hoogevest Architecten en Buro Sant en Co is verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van het gebouw.

Het monumentale gebouw werd oorspronkelijk gebouwd als gevangenis en biedt ruimte aan meer dan 1.000 leerlingen. Het pand is zowel van binnen als buiten grondig verbouwd en biedt nu de allernieuwste faciliteiten voor een optimale leeromgeving.

Het gebouw biedt ook ruimte voor sport, muziek, theater en sociale activiteiten. De school heeft het gevoel van een kleine school behouden, doordat het pand is opgesplitst in secties op basis van leeftijd: Early Years, Junior School en Senior School.

Corridor

'Het samenvoegen van de drie locaties biedt juist ruimte voor meer community building activiteiten'

Paul Morgan, Directeur van The British School of Amsterdam

De nieuwe school bestaat uit het originele gebouw, dat werd gebouwd in 1891, en nieuwbouw dat aan het oorspronkelijke gebouw is vastgebouwd tijdens een uitgebreide renovatie die startte in 2018. De school wilde zoveel mogelijk van het oorspronkelijke gebouw gebruiken en voorkomen dat er delen gesloopt moesten worden. Het oorspronkelijke kruisgebouw en veel van de oorspronkelijke elementen en doorkijkjes zijn behouden gebleven.

Theater

Ook is er één cel van de originele gevangenis bewaard gebleven als herinnering aan de markante geschiedenis van het pand. Vermoedelijk was dit de cel waar, tijdens de Tweede Wereldoorlog, verzetsstrijdster Hannie Schaft gevangen zat. Ook bekend als ‘het meisje met het rode haar’.

Iedere sectie van de school heeft een eigen vleugel binnen het gebouw gekregen. Hier kunnen leerlingen en leraren gebruikmaken van de allernieuwste faciliteiten, aangepast aan de leeftijd van de kinderen. De locatie heeft een eigen sporthal, cateringfaciliteiten en een eigen theater. De school heeft brede gangen en galerijen, zodat iedereen zich gemakkelijk en veilig door de school kan verplaatsen. Bovendien heeft de school meer buitenruimte dan ooit. Iedere vleugel heeft een eigen schoolplein met faciliteiten die zijn aangepast aan de leeftijd van de kinderen.

The British School of Amsterdam werd opgericht in 1978 en biedt Brits internationaal onderwijs aan, aan ruim 900 leerlingen van 3-18 jaar oud. De school is gevestigd in Amsterdam Oud-Zuid en bestaat uit drie secties: Early Years (3 tot 6 jaar), Junior School (6 tot 11 jaar) en Senior School (11 tot 18 jaar).

Lees ook:

de Achterdeur van de rechtbank in Amsterdam. Beeld Christian van der Kooy

De achterdeur van Rechtbank Amsterdam door KAAN: nervositeit bij de artiesteningang

'Volgens mij heb ik al een stille gezien', zegt Christian als hij komt aanlopen. We hebben afgesproken op het pleintje vóór de Rechtbank Amsterdam door KAAN Architecten. We betwijfelen meteen of het wel een goed idee was hier te fotograferen, en dan ook nog de achterdeur. Het gebouw oogt vanaf hier nogal ongenaakbaar. Alleen al het vele marmer en zwarte staal geeft het een deftige, afstandelijke uitstraling.

Green Gatwick. Beeld Shutterstock

Rijksvastgoedbedrijf zoekt architect voor transformatie en uitbreiding kantoorpand Amsterdam-Sloterdijk

Het Rijksvastgoedbedrijf wil het bestaande kantoorpand aan de Gatwickstraat 1 in Amsterdam-Sloterdijk uitbreiden en transformeren tot rijkskantoor. Hiervoor zoekt het RVB een architect.

De Stoomkracht, een blok met dertig sociale huurwoningen voor senioren op Oostenburg in Amsterdam ontworpen door HOH Architecten. Beel Anna Odulinska

HOH Architecten ontwerpt dertig sociale huurwoningen voor ouderen met gitzwarte gevel

'Sociale huurwoningen worden met stigma's omgeven. Groen wordt door de bewoners niet onderhouden en galerijen staan binnen een paar maanden vol met troep, zo is de hardnekkige gedachte bij opdrachtgevers', zegt Freyke Hartemink, architect en partner bij HOH Architecten. Om dat te doorbreken moet volgens haar de opdrachtgever worden overtuigd dat het ook anders kan door draagvlak binnen het hele team te creëren. Van de hoveniers tot de aannemer en de installateurs. 'Als iedereen, met inbreng van eigen expertise, achter het plan staat, dan kan je een opdrachtgever meekrijgen'.

Mediavaert. Beeld Ossip van Duivenbode

Mediavaert DPG Media, Amsterdam - Team V

Mediavaert is opgeleverd: het nieuwe hout-hybride hoofdkantoor van DPG Media Nederland in Amsterdam-Duivendrecht. De innovatieve mediahub aan de Van der Madeweg vormt vanaf de zomer van 2024 de thuisbasis voor diverse redacties en radiozenders, waaronder de Volkskrant, Trouw, Parool, Qmusic, Joe en NU.nl. Met een omvang van 44.700 vierkante meter mag het gebouw zich tot een van de grootste hout-hybride kantoren van Europa rekenen.