Het Moederhuis in kleur
Beeld Maurane Gabriël

Het Moederhuis in kleur

Zojuist ben ik naar de grote hoofdstad verhuisd en elke wandeling verrast mij weer. Op iedere hoek van de straat kan zomaar een iconisch bouwwerk staan. Tijdens één van mijn laatste wandelingen kwamen we onderweg een klassieker tegen: het Moederhuis van Aldo van Eyck en Theo Bosch, een bouwwerk dat tussen alle klassieke negentiende-eeuwse gevels ontzettend in je oog springt.

Tekst Hanyeh Mehdizadeh

Altijd ben ik al gefascineerd geweest door de eigenzinnigheid van Aldo van Eyck. Het blijft leuk om dit terug te zien in een bouwwerk als het Moederhuis. De kleurrijke gevel en ‘speelse’ vormgeving maken het een sprekend ontwerp. Je wordt er letterlijk tot aangetrokken. Wat gebeurt er achter het trappenhuis? En wat heeft de naastgelegen klassieke gevel met opvallende paarse kozijnen ermee te maken?

In een artikel van Jord den Hollander uit 1979 over het Moederhuis is te lezen hoe Van Eyck met dit gebouw een manifest over architectuur schreef zonder zich te binden aan een doctrine. En tot op de dag van vandaag staat dat manifest nog fier overeind. Hieronder enkele foto’s van afgelopen weekend.

Moederhuis Aldo van Eyck en Theo Bosch
Beeld Maurane Gabriël

Moederhuis Hubertushuis Amsterdam - Aldo van Eyck en Theo Bosch beeld door Maurane Gabriel 3
Beeld Maurane Gabriël

Moederhuis/Hubertushuis Amsterdam - Aldo van Eyck en Theo Bosch beeld door Maurane Gabriel
Beeld Maurane Gabriël

Links Alliander Westpoort Beeld Eva Bloem. Rechts Het Groene Veld. Beeld Het Groene Veld. Beeld Elke Uitentuis

De Zwarte Hond & de Urbanisten winnen met Alliander Westpoort vak- en publieksprijs AAP

Alliander Westpoort is bekroond met de Amsterdamse Architectuurprijs (AAP). Het nieuwe regiokantoor, ontworpen door De Zwarte Hond en landschapsarchitect de Urbanisten, in opdracht van Alliander, ging zowel met de vakprijs als de publieksprijs naar huis. De winnaar van de eerste Alternatieve AAP ging naar Het Groene Veld, aangedragen door We Sell Reality.

Beeld Sebastian van Damme

Evenementengebouw SILT, Middelkerke - ZJA en DELVA Landscape Architecture | Urbanism

Onlangs is in Middelkerke het Evenementengebouw SILT opgeleverd. Het ontwerp is in samenwerking tussen ZJA en DELVA Landscape Architecture | Urbanism gerealiseerd.

De huidige stadsschouwburg naar een ontwerp van Gerard Holt en Bernard Bijvoet. Beel Wikipedia

Stadsschouwburg Nijmegen 2 jaar dicht, architect maakt plan

De Stadsschouwburg in Nijmegen gaat zeker twee jaar dicht. Architectenbureau diederendirrix | architectuur & stedenbouw uit Eindhoven maakt dit jaar met een team schetsen voor de verbouwing en renovatie van het rijksmonument. Het werk gaat volgens de gemeente Nijmegen halverwege 2025 van start en zou eind 2027 klaar moeten zijn. De gemeente is eigenaar van de schouwburg.

Verbouwing gemeentehuis West Betuwe, Geldermalsen - cepezed

Verbouwing gemeentehuis West Betuwe, Geldermalsen - cepezed

De fusiegemeente West Betuwe zet voor haar nieuwe onderkomen in op transformatie en biobased materiaal. cepezed ontwierp de architectuur en het interieur van het gebouw, dat voorheen dienst deed als het gemeentehuis van Geldermalsen. Oud en nieuw lopen naadloos in elkaar over, zichtlijnen benadrukken de relatie tussen binnen en buiten, en het gebouw is veel duurzamer dan voorheen.