Het Moederhuis in kleur
Beeld Maurane Gabriël

Het Moederhuis in kleur

Zojuist ben ik naar de grote hoofdstad verhuisd en elke wandeling verrast mij weer. Op iedere hoek van de straat kan zomaar een iconisch bouwwerk staan. Tijdens één van mijn laatste wandelingen kwamen we onderweg een klassieker tegen: het Moederhuis van Aldo van Eyck en Theo Bosch, een bouwwerk dat tussen alle klassieke negentiende-eeuwse gevels ontzettend in je oog springt.

Tekst Hanyeh Mehdizadeh

Altijd ben ik al gefascineerd geweest door de eigenzinnigheid van Aldo van Eyck. Het blijft leuk om dit terug te zien in een bouwwerk als het Moederhuis. De kleurrijke gevel en ‘speelse’ vormgeving maken het een sprekend ontwerp. Je wordt er letterlijk tot aangetrokken. Wat gebeurt er achter het trappenhuis? En wat heeft de naastgelegen klassieke gevel met opvallende paarse kozijnen ermee te maken?

In een artikel van Jord den Hollander uit 1979 over het Moederhuis is te lezen hoe Van Eyck met dit gebouw een manifest over architectuur schreef zonder zich te binden aan een doctrine. En tot op de dag van vandaag staat dat manifest nog fier overeind. Hieronder enkele foto’s van afgelopen weekend.

Moederhuis Aldo van Eyck en Theo Bosch
Beeld Maurane Gabriël
Moederhuis Hubertushuis Amsterdam - Aldo van Eyck en Theo Bosch beeld door Maurane Gabriel 3
Beeld Maurane Gabriël
Moederhuis/Hubertushuis Amsterdam - Aldo van Eyck en Theo Bosch beeld door Maurane Gabriel
Beeld Maurane Gabriël