Slim glas: een interessante en groeiende sector

Slim glas: een interessante en groeiende sector

AGC Inc. Gevestigd in Louvain-la-Neuve, België, is een nieuw commercieel partnerschap aangegaan met Kinestral Technologies, Hayward CA., ontwikkelaar en fabrikant van het elektrochromisch glassysteem Halio. Als gevolg hiervan zal de joint venture Halio worden ontbonden om plaats te maken voor een slankere verkoop- en distributiestructuur. AGC zal zijn samenwerking met Kinestral voortzetten door de wereldwijde smart-tinting technologie van Kinestral in zijn productgamma te integreren.

“De markt voor slim glas is een interessante en groeiende sector. Het aanbieden van de meest geavanceerde smart-tinting oplossingen aan onze klanten is de beste en meest inspirerende manier om deel te nemen aan de toekomst. Het nieuwe commerciële partnerschap stelt ons in staat om onze klanten beter te helpen door dichter bij hun behoeften te staan en om de voordelen van onze unieke expertise in high-end glasoplossingen op de markt te brengen”, aldus Jean-François Heris, Senior Executive Officer van AGC en Voorzitter van AGC ‘s Building and Industrial Glass Company.

Organisatorische veranderingen

“De organisatorische veranderingen bij AGC die nu worden doorgevoerd, zullen de complexiteit reduceren en onze partners sneller en directer toegang geven tot de innovatieve Halio-technologie.”, vervolgt Heris. “Het leveren van dergelijke innovatieve nieuwe producten onderstreept onze betrokkenheid bij innovatie in de gebouwschil. De recent aangekondigde veranderingen zullen ons helpen om dit doel te bereiken.”

'Het leveren van innovatieve nieuwe producten onderstreept onze betrokkenheid bij innovatie in de gebouwschil'

Slimme ruiten leveren punten op voor green building-certificaten

Green-Building-certificaten groeien steeds meer uit tot essentieel planningshulpmiddel. Ze scherpen de blik voor een holistische kijk op de levenscyclus en integrale oplossingen voor duurzame gebouwen. Intelligente technologieën spelen een sleutelrol bij het duurzamer maken van gebouwen. Ook dimbare ruiten zoals Halio® Glas krijgen staan steeds meer in de schijnwerpers, wanneer men aan een internationale standaard zoals BREEAM, LEED, WELL, DGNB/ÖGNI/SGNI of een nationale standaard zoals ÖGNB of SNBS wil voldoen.

Minimalisatie van het energieverbruik, optimalisatie van de energieprestatie

Een zo groot mogelijke energie-efficiëntie scoort vanzelfsprekend hoog bij alle gebruikelijke green-building-certificaten. Elektrochrome ruiten beïnvloeden het energieverbruik van een gebouw in twee opzichten.

Omdat ze de energie-input afhankelijk van het weer, de positie van de zon en de behoefte van de gebruiker regelen, reduceren ze de stookkosten, de airconditioning in de zomer en de kosten voor verlichting. Afhankelijk van de structuur van de ruit bereiken Halio-ruiten Ug-waarden van tot 0,5 W/(m2K). De totale energieoverdracht kan van 45 % in ongekleurde toestand tot slechts 2 % in gekleurde toestand traploos worden ingesteld.

“Natuurlijk wijkt de hoeveelheid energie die kan worden bespaard met Halio Glas af per klimaatzone en richting van de gevel, maar onze ervaring laat zien dat op basis van onze innovatieve sturingsalgoritme en kleuringssnelheid het optimale resultaat meer dan 20 % kan bedragen”, vult Robert Jagger aan.

Visueel en thermisch comfort

Alle duurzaamheidscertificaten benadrukken het belang van daglicht. Wel maken ze verschillen in de weging van de gerelateerde aspecten zoals zonwering en verblindingsbescherming, visueel contact met de buitenwereld, kleurweergave, beschikbaarheid van daglicht of kamertemperatuur.

Maar ook wanneer er normen worden gespecificeerd voor het meten en berekenen van de beoordelingscriteria, blijven het subjectief waarneembare kenmerken. “Door de combinatie van automatisering en individualisering levert Halio Glas een belangrijke bijdrage aan zowel de energiedoelstellingen van de exploitanten van gebouwen als aan het persoonlijk welzijn”, legt Jagger uit.

Individueel aan te passen

De voordelen van zoveel mogelijk daglicht worden gecompenseerd door de negatieve effecten van verblinding of oververhitting, vooral in de zomer. Gebruikers hebben de mogelijkheid om de tint van elk glas individueel te wijzigen via apps, lokale bedieningspanelen of stemassistenten. De centrale regel- en besturingseenheid voor de automatische optimalisatie van de daglichtinval en het thermisch comfort is de Halio Cloud. Hier komen alle parameters zoals de individuele voorkeuren van de gebruikers, het gebruik van het gebouw, de locatie, de richting van de gevels en de weersomstandigheden bij elkaar.

'Halio Glas zorgt voor energie-efficiënt visueel comfort'

Verbinding met de buitenwereld

Met een kleurweergave-index van 97 is Halio in ongekleurde toestand niet te onderscheiden van conventioneel glas. Het uitzicht naar buiten blijft ongewijzigd. En omdat bij gebruik van dimbaar glas mechanische zonwering achterwege kan blijven, gaat de verbinding met de buitenwereld niet verloren, ook niet als het glas licht wordt getint. Met een maximale lichtdoorlatendheid van 65% bij dubbele beglazing heeft Halio het bereik van normaal zonwerend glas. In volledig verduisterde toestand wordt de lichtdoorlatendheid gereduceerd tot 2% en blijft 95% van de stralingsinput buiten. Halio-ruiten veranderen in minder dan drie minuten in een gelijkmatige grijstint zonder enige blauwe aanslag of sprongen. “Hoewel dit geen duurzaamheidspunten oplevert, wordt het door architecten en gebruikers als belangrijk pluspunt ervaren”, lacht Jagger.

Besparing van natuurlijke hulpbronnen

Het gebruik van elektrochroom glas heeft nog een ander duurzaamheidsvoordeel: het draagt in veel gevallen bij aan een vereenvoudiging van de gevelconstructie.

Een oorspronkelijk geplande adaptieve dubbelwandige gevel kan worden omgevormd tot ruimte- en grondstofbesparende elementgevels of tot dragende glazen gevels. Slimme isolatieruiten verbeteren de energieprestatie van de gevel, verminderen de complexiteit en hebben een positief effect op de totale balans van de grondstofcyclus.

 Dit artikel is gesponsord door Halio Glas.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: 
AGC Glass Europe
Robert W. Jagger
M: +49 (0) 173-568 55 29