Black Gems door Bureau Fraai. Beeld Studio de Nooyer

Black Gems in Amsterdam - Bureau Fraai

Het karakteristieke ontwerp van de showroom wordt versterkt door de integratie van een speciaal ontworpen grill met Jaguar-logo die verwijst naar klassieke modellen uit de geschiedenis van het automerk. Om beide auto’s een plaats te bieden in de garage zijn ze gestapeld middels een autolift met als gevolg dat de coupé zelfs boven het maaiveld lijkt te zweven.

Toelichting door Bureau Fraai – Als trotse bezitter van twee Jaguar-modellen kwam een jong stel bij het Amsterdamse architectenbureau Bureau Fraai met de vraag een garage bij hun woning te ontwerpen waar ze veilig gestald konden worden. Hierbij was de stille hoop dat hun favoriete model ook vanuit de woonkamer te zien zou zijn, zodat ze ten volle van deze schoonheid zouden kunnen genieten. Vandaar dat de architecten kwamen met het concept van een privéshowroom, vormgegeven als een uitgesproken zwart volume met één groot raam met stalen frame dat hun favoriete model omlijst, als ware het een schilderij; een ‘schilderij’ om vanuit hun eigen woonkamer te bewonderen. Het karakteristieke ontwerp van de showroom wordt versterkt door de integratie van een speciaal ontworpen grill met Jaguar-logo die verwijst naar klassieke modellen uit de
geschiedenis van het automerk. Om beide auto’s een plaats te bieden in de garage zijn ze gestapeld middels een autolift met als gevolg dat de coupé zelfs boven het maaiveld lijkt te zweven.

Naast de showroom ontwierp Bureau Fraai ook een bijpassende zwarte dakopbouw die aansluit op de verschillende dakhoogtes van de twee aangrenzende panden. Ook hier wordt zowel aan de voor- als achterzijde het interieur van deze woon- en werkruimte ingelijst middels een groot raam met stalen kader. Dit resulteert in een bijna Edward Hopper-achtige uitstraling vanaf de straat. Beide raamkozijnen hebben daarnaast ook een tweede functie. Het kader aan de voorzijde wordt in het interieur verlengd tot een bureau waarbij deze tegelijkertijd het uitzicht naar de buurt inkadert. Aan de achterzijde sluit het kader binnen aan op een bank die tegelijk onderdeel is van het wandmeubel.

In tegenstelling tot de zwarte schil heeft het interieur juist een warm en licht karakter. Zowel het balkenplafond als het aangrenzende wandmeubel zijn uitgevoerd in hout met een heldere ritmiek en verfijnde detaillering wat het een Japanse feel geeft.

Projectgegevens

  • Opdrachtgever

    Particulier

  • Ontwerpbureau

    Bureau Fraai

  • Plaats

    Amsterdam

  • Aannemer

    Michel Pronk Bouw

  • Interieurarchitect

    Pronklust