ARC20: Turnovatoren in Turnhout - B-architecten

De Turnovatoren is het centrale gebouw van Turnova, een stadsvernieuwingsproject in het hartje van Turnhout. De 75 meter hoge toren bevat appartementen, kantoren, winkels en een restaurant. Het project is een publiek-private samenwerking tussen de Stad Turnhout en een private ontwikkelaar, Heeren Group.

Toelichting door B-architecten – Een leegstaande drukkerij op een terrein van bijna vier hectare vormde een stadskanker in het centrum van Turnhout. De drukkerij ruimde plaats voor een nieuw stadsdeel met 40 winkels en 250 woningen: Turnova. De Turnovatoren vormt het zwaartepunt van dit nieuwe stadsdeel. Turnova, en vooral de Turnovatoren, zet zeer sterk in op het duurzaam verdichten van de stadskern. Door te kiezen voor hoogbouw, is op een kwalitatieve manier een zeer grote dichtheid gehaald.

De sokkel zorgt voor de stedenbouwkundige inbedding in de omgeving en bestaat uit commerciële ruimtes en een bankkantoor. De uitkragende eerste verdieping vormt een hedendaagse winkelgaanderij. Centraal in de sokkel bevindt zich het atrium: een monumentaal stijgpunt die de 2 ondergrondse lagen van de parkeergarage verbindt met het nieuwe Brepolsplein en de winkels.

In de toren bevinden zich 12 verdiepingen met appartementen en vier bouwlagen met kantoren. Er zijn veel verschillende types appartementen in het gebouw, zodat een boeiende sociale mix bekomen wordt. De types variëren van 60 tot 200m², en van één tot drie slaapkamers. Op de bovenste verdieping is er een gastronomisch restaurant en een publiek stadsbalkon. Het massieve torenvolume contrasteert met de transparante sokkel. De gevelopeningen van de toren variëren naar gelang de functie: van klein voor de appartementen tot zeer groot voor het restaurant. Flexibiliteit is een belangrijk gegeven in het project. In de toren zijn, buiten de kern en de gevel, geen dragende elementen, waardoor de verdiepingen flexibel indeelbaar blijven.

De toren wordt op een ecologische manier verwarmd en gekoeld door middel van ondiepe geothermie.

Het project is belangrijk voor de mobiliteit in het centrum van Turnhout. Het stadsbestuur opteerde om de nieuwe centrumparking van Turnhout niet onder de Grote Markt aan te leggen, maar onder de Turnovatoren. De garage bevat een ondergrondse straat die de Otterstraat met de Baron Frans du Fourstraat verbindt. Op termijn kan deze verbinding ingezet worden om de Grote Markt volledig autovrij te maken. In een eerste fase is reeds een voetgangersgebied ingericht in de Baron Frans du Fourstraat. De winkelwandelstraten op de Turnovasite zijn uiteraard ook autovrij.

Projectgegevens

  • Opdrachtgever

    Heeren Group, Turnhout

  • Ontwerpbureau

    B-architecten

  • Projectarchitect(en)

    Christophe Combes, Sven Grooten

  • Medewerkers

    Mira De Winne, lnês Lourenço, Johannes Müntinga, Valentin Piret, Steven Stessens, Toon Van Miegh,

  • Samenwerkende architect

    osar architects, Antwerpen

  • Oplevering

    augustus 2019

  • Programma

    Gemengd: appartementen, kantoren, horeca, retai

  • Plaats

    Turnhout

  • Adviseur constructie

    Jan Van Aelst I Macobo Group, Antwerpen

  • Adviseur installaties

    Boydens Engineering, Loppem

  • Adviseur akoestiek

    ScaJa Consultants, Leuven

  • Adviseur bouwfysica

    Seco, Brussel

  • Adviseur brandveiligheid

    Seco, Brussel

  • Aannemer

    lnterbuild, Wilrijk

  • Interieurarchitect

    B-architecten, Antwerpen

  • Landschapsarchitect

    Omgeving, Berchem

  • Stedenbouwkundige

    WIT architecten, Leuven; Bedaux de Brouwer, Goir1e; Stefan Oevoldere; ba-p, Leuven

  • Bruto vloeroppervlakte (m2)

    28.325

  • Voorlopig ontwerp

    juni 2014

  • Definitief ontwerp

    juni 2015

  • Aanvang bouw

    augustus 2016

  • Bouwsom inclusief installaties (€)

    22.243.471