Maximale flexibiliteit bij systeemwanden van QbiQ

QbiQ leverde alle systeemwanden voor het interieur van het Unilever Foods Innovation Centre in Wageningen. Een uniek, veelzijdig en flexibel concept. Die flexibiliteit zou in verband met de coronacrisis weleens een groot voordeel kunnen zijn. ‘In principe kan de indeling van een kantoor in korte tijd worden aangepast. Zonder overlast.’
Proefkeukens Begane Grond |QbiQ IQ Structural 125 Beeld Studio Hans Morren

Al in een zeer vroeg stadium ging interieurarchitect Fokkema & Partners in overleg met QbiQ. Marianne van der Sande (adviseur architecten service bij QbiQ): ‘Zo kunnen wij vanaf het eerste ontwerp onze expertise inbrengen. Esthetische wensen van de betrokken architecten en eisen op het gebied van bijvoorbeeld akoestiek en techniek worden op elkaar afgestemd. QbiQ adviseert daarbij over (combinaties van) wandtypes, detailleringen en materialisering.’

Transparante en gesloten systeemwanden op kantoorverdiepingen |QbiQ IQ Structural 100 & QbiQ IQ PRO Beeld Studio Hans Morren
Transparante en gesloten systeemwanden op
kantoorverdiepingen |QbiQ IQ Structural 100 & QbiQ IQ PRO | Beeld Studio Hans Morren

Naadloos koppelen

De profielen die QbiQ heeft ontwikkeld, maken het mogelijk om de wandsystemen onderling te combineren en naadloos aan elkaar te koppelen. ‘Of het nu gaat om enkel- of dubbelglas of om gesloten wanden,’ aldus Marianne. ‘Ons profiel is in aanzicht altijd 33 mm hoog, dat zorgt voor een uitermate flexibel systeem dat bovendien een minimalistische design kent.’

Het Unilever FIC kent een grote diversiteit aan ruimtes met een variëteit aan functies: vergaderzalen, flexkantoren en concentratiewerkplekken, maar ook laboratoria en een aantal demonstratiekeukens. ‘Elke ruimte kent eigen gebruikers en toepassingen en dus ook specifieke wensen als het gaat om kleuren, akoestiek en materiaalgebruik.’

Prettig werkklimaat

De wensen van Paul de Ruiter Architects en van Fokkema & Partners waren duurzaamheid, daglicht, transparantie, een goede akoestiek en daarmee vanzelfsprekend een prettig werkklimaat. Dit werd met Fokkema & Partners steeds op een bij de betreffende ruimte passende manier uitgewerkt en heeft geleid tot veel glaspuien in combinatie met dichte wanden, bekleed met akoestische panelen, kurk, vilt in diverse kleuren, white- en blackboardwanden. Omdat de QbiQ wanden uitermate geschikt zijn om te beplakken met folies, zijn ruimtes voorzien van customized afbeeldingen en teksten, om de gewenste identiteit van het bedrijf te versterken. Marianne: ‘In nauw overleg met een architect kan iedere gewenste afwerking worden aangebracht. Al onze wandsystemen zijn bovendien Cradle-to-Cradle gecertificeerd’.

Huzarenstukje in aluminium en glas

Direct bij binnenkomst valt het oog van de bezoeker op een huzarenstukje qua transparantie dit gebouw: een imposante 6 meter hoge pui met glazen toegangsdeuren die een blik in de proefkeukens biedt. Geen vliesgevelsysteem, zoals gebruikelijk, maar een pui die volledig in aluminium en glas is opgebouwd. ‘Lichtvoetig en rank’, omschrijft Van der Sande de constructie. ‘Een beeldbepalend element dat de toon zet en laat zien wat wij qua transparantie met onze producten kunnen bereiken.’

Snelle transformatie

Het gebouw werd in december 2019 door Unilever in gebruik genomen. Wat niemand had kunnen voorzien, is dat de flexibiliteit van systeemwanden al op korte termijn goed van pas zou kunnen komen. Door de coronacrisis zou het kunnen dat veel kantoorindelingen aangepast moeten worden. ‘Met ons systeem kan dat snel. Zonder stof of veel overlast voor de gebruikers kunnen grote ruimtes worden getransformeerd naar kleinere, meer afgescheiden werkplekken.’

Dit artikel is gesponsord door QbiQ

Voor meer informatie: