Rutte: voortduren maatregelen na 28 april is reëel

Het is zeker reëel dat de strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, na 28 april van kracht blijven. Dat zei premier Mark Rutte na afloop van het overleg van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing op dinsdag 7 april.

Rutte noemt het verder ‘veel te vroeg’ om te speculeren wat er gaat gebeuren. De week voor de 28e beslist het kabinet welke maatregelen de periode daarna van kracht blijven of moeten worden genomen. Rutte zei dat we ‘voorzichtig’ op de goede weg zijn, maar benadrukt dat iedereen zich wel aan de regels moet blijven houden.

Verschillende scenario’s

Terug naar normaal is een zaak van ‘een lange adem’, aldus de premier. ‘Als we vanaf 28 april al stappen kunnen zetten, het loket gaat echt niet in één keer weer open.’ Volgens Rutte wordt gekeken naar ‘een intelligente weg terug’ vanuit de strenge maatregelen, verwijzend naar wat het kabinet noemt de intelligente lockdown, waar we nu in zitten. ‘Het kabinet denkt na over allemaal verschillende scenario’s.’

Het panel van wetenschappers waar het kabinet op vaart, het zogenoemde Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM, heeft in een advies voorwaarden gesteld voor het afschalen van de genomen maatregelen. Zo’n OMT-advies wordt volgens Rutte ‘in principe altijd overgenomen’.

Het gaat om vijf voorwaarden. Het aantal mensen dat door één patiënt wordt besmet moet structureel kleiner zijn dan één. Ook moet er voldoende testcapaciteit zijn en moeten de ziekenhuizen het aankunnen. Verder moet de bron- en contactopsporing op orde zijn en moeten de effecten van het loslaten van de maatregelen te meten zijn. ‘Dat moet allemaal eerst gebeurd zijn’, verklaarde de premier.

Afgelopen week was hij ontzettend ‘trots’ op Nederland omdat nagenoeg iedereen ‘ondanks het stralende weer’binnen bleef. ‘Nederland heeft zich van de beste kant laten zien.’ Hij hoopt dat iedereen het komende paasweekeinde hetzelfde doet. ‘Als we nu niet volhouden, wordt alles weer tenietgedaan.’

Horeca dicht

Op 31 maart werd beslist dat huidige maatregelen tegen het coronavirus blijven gelden tot en met 28 april. Scholen en de horeca blijven tot die tijd dicht. Restaurants en cafés in Nederland zitten sinds zondagavond 15 maart verplicht op slot. Thuisbezorgen en afhalen is wel toegestaan mits de richtlijnen van het RIVM nageleefd worden. Het beraad van meest betrokken ministers gaat daarbij af op het advies van de wetenschappers van het zogeheten OMT.

Bron: Vastgoedmarkt.nl