Loket overbrugging werkbehoud (NOW-regeling) vandaag open
Beeld Shutterstock

Loket overbrugging werkbehoud (NOW-regeling) vandaag open

Werkgevers kunnen vanaf vandaag (maandag, 6 april) 09.00 uur aankloppen bij het UWV om een tegemoetkoming in de loonkosten aan te vragen als ze door de coronacrisis omzetverlies lijden. De uitvoeringsorganisatie verwacht tienduizenden aanvragen per dag.

Het UWV verwacht na een complete aanvraag binnen twee tot vier weken een voorschot te kunnen uitbetalen, mogelijk vaak sneller. Het is dan wel belangrijk dat bedrijven de aanvraag meteen goed en volledig invullen. Hiervoor zal het UWV een checklist publiceren met de informatie die werkgevers nodig hebben voor de aanvraag.

De noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) vervangt de maatregel voor werktijdverkorting en is een stuk ruimer. Bij een omzetverlies van 100 procent kunnen bedrijven 90 procent van de loonsom vergoed krijgen. Bij een omzetdaling van 50 procent gaat het om 45 procent van de totale loonsom. Ook blijven bij de nieuwe regeling de WW-rechten van de werknemer intact.

Het kabinet kondigde de NOW-regeling half maart aan als onderdeel van een groot noodpakket om ondernemers en werknemers te helpen in de coronacrisis.

Bron: ANP

Lees verder

Lancering Ministerie van Maak. Beeld Aad Hoogendoorn

Architecten voelen 'forse tegenwind', maar bouwopgave blijft groot

Architecten krijgen veel minder opdrachten nu de vraag naar nieuwbouwwoningen is gekelderd.

BNA Conjunctuurmeting najaar:  'Werkvoorraad daalt, woningbouw vertraagt, tarieven stijgen'

BNA Conjunctuurmeting najaar: 'Werkvoorraad daalt, woningbouw vertraagt, tarieven stijgen'

Architectenbureaus verwachten de komende tijd een daling van het aantal nieuwbouwprojecten en zien opdrachten van particulieren afnemen. Door prijsstijgingen en leveringsonzekerheid vertraagt de woningbouw en ook de verduurzaming, terwijl hier juist een versnelling nodig is. Bureaus zien zich door loonstijgingen en de hoge inflatie genoodzaakt om flinke prijsstijgingen door te voeren in hun tarieven. De BNA vraagt hiervoor begrip in de markt en bij opdrachtgevers. Deze marktgegevens komen uit de BNA Conjunctuurmeting najaar, die nog voor de stikstofuitspraak bouwvrijstelling van de Raad van State is uitgevraagd.

Beeld Shutterstock

Maak dezelfde fout niet opnieuw: investeer in ontwerp!

Rijnboutt maakt zich zorgen over de toekomst van Nederland en over de toekomst van de eigen beroepsgroep, de ontwerpers van de gebouwde omgeving. Daarom heeft het bureau een open brief geschreven, waarmee zij hun zorgen onder de aandacht willen brengen én de verbinding zoeken om in samenwerking de opgave aan te pakken. De open brief is verspreid aan onder andere minister Hugo de Jonge en diverse andere relevante partijen bij het Ministerie van BZK, Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs voor de Fysieke Leefomgeving en de brancheverenigingen BNA, BNSP, NVTL, BNI.

Beeld Shutterstock

"Dear architects, it's time for a system change"

Ook in omliggende landen maken architectenbureaus zich door de huidige inflatie van 11,3 procent zich zorgen over de situatie voor de beroepsgroep. Zo verscheen er op het forum van het Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) de oproep van Dear Architects voor een 'systemchange'.