Bouw absoluut niet immuun voor corona
Beeld Shutterstock

Bouw absoluut niet immuun voor corona

Ruim een week na de eerste noodmaatregelen van het kabinet, sijpelt het coronavirus de bouwsector binnen. Vooral nul-op-de-meter-projecten en de verduurzaming van bestaande woningen moet het ontgelden schrijft Cobouw op haar website. "Hopelijk gaan die corona-miljarden straks niet te koste van de energietransitie."

In Frankrijk rollen bouwers en ministers met elkaar over straat. In België heeft inmiddels twee op de drie bouwbedrijven ernstig last van corona en de Duitse bouwvakker mag zijn land niet meer uit om in Limburg een klusje te klaren. En nu begint ook in Nederland het virus de bouw te infecteren. Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf beloven projecten zoveel mogelijk door te laten gaan en ook de nieuwbouw ontspringt de dans vooralsnog, maar in het segment van onderhoud en verduurzaming maakt corona netbeheerders, corporaties en Verenigingen van Eigenaren steeds angstiger. Zo ‘bang’ dat ze opdrachten achter voordeuren van hun klanten op de lange baan schuiven. Vooral afbouwbedrijven en nieuwkomers die zich de afgelopen jaren nadrukkelijk manifesteerden op het gebied van nul-op-de-meter, ervaren direct de gevolgen.

Nul-op-de-meter-projecten

Kleine, maar ook grote projecten worden getroffen. Zo staat een nom-project van ruim 200 appartementen in een flat in Zoetermeer van Era Contour al ruim een week on hold en is nog altijd onduidelijk hoe het daar verder moet. “De hele trein komt daardoor tot stilstand.”

Het zijn de directe gevolgen van de ogenschijnlijk kleine maatregelen van netbeheerder Stedin om tot begin april geen werkzaamheden in huizen te doen. In Utrecht is dat bij een flat met ongeveer 100 woningen van Dura Vermeer hetzelfde verhaal. Ook daar ligt de netbeheerder dwars.

Aedes, koepelorganisatie van corporaties, moedigt corporaties aan waar dat mogelijk is, mits op verstandige wijze, door te gaan met gepland onderhoud en verbouwingen. Neemt niet weg dat ook bij Aedes gevallen bekend zijn van huurders die nu even niet op aannemers zitten te wachten. “In die zin is het een complex verhaal. Wij hebben begrip voor de zorgen van aannemers en installateurs, maar hebben ook te maken met de gezondheid van mensen die bij corporaties werken, van huurders die in onze huizen wonen en van hard werkende bouwvakkers.”

Lees het hele artikel op Cobouw.nl