Digitaal naar het museum
Naturalis Biodiversity Center in Leiden door Neutelings Riedijk Architecten Beeld Harm Tilman

Digitaal naar het museum

Mocht je het thuiszitten door de uitbraak van het Coronavirus zat zijn en heb je genoeg van het 'Netflixen' of het lezen van je stapel boeken, neem dan ter afwisseling een digitaal kijkje in musea of galerieën.

Met Google Arts & Culture is het mogelijk om collecties te bekijken of digitale workshops te volgen in onder andere het British Museum in Londen, het Van Gogh Museum in Amsterdam, het Rijksmuseum in Amsterdam, het Guggenheim of het MoMa in New Yorkhet Mauritshuis in Den Haag en het nieuwe Naturalis in Leiden. Maar ook op honderden anderen plekken.

Google's serie The Open Heritage is een andere manier om minder bekende en bedreigde historische en culturele juweeltjes van over de hele wereld te ontdekken. De close-up look biedt ongelooflijk gedetailleerde beelden en historische verslagen van moeilijk toegankelijke sites, coronavirus of niet - inclusief 12e-eeuwse Syrische baden, Indiaanse klifwoningen in Mesa Verde en de Peruaanse ceremoniële site Chavín de Huántar.

Hoewel veel musea al over virtuele middelen beschikten, dwingt het coronavirus sommige instellingen ook om snel te reageren en hun aanbod te digitaliseren voor bezoekers die de kunst niet langer persoonlijk kunnen ervaren. In Castello di Rivoli in Turijn, Italië, werkt regisseur Carolyn Christov-Bakargiev overuren om nieuwe virtuele rondleidingen te creëren nadat Italië reizen en openbare bijeenkomsten heeft beperkt. Anderen, zoals de Uffizi-galerij in Florence, breiden hun aanwezigheid op sociale media uit als een manier om het publiek toegang te geven tot enkele van 's werelds meest gerenommeerde kunstcollecties.

Bronnen: Travel and Leisure.com // www.fastcompany.com//Google The Open Heritage en Google Arts & Culture.

Lees ook