artikel

SELECT Magische transitie: Museum De Lakenhal Leiden door Happel Cornelisse Verhoeven en Julian Harrap

Architectuur

Door Marieke Giele – In Leiden is Museum De Lakenhal volledig gerestaureerd en uitgebreid met een nieuwbouw. Happel Cornelisse Verhoeven en Julian Harrap Architects hebben de verschillende bouwdelen geopend en logisch bij elkaar gebracht. Dat heeft geresulteerd in één museaal complex waar bezoekers even ontsnappen aan de drukte van de stad.

Aan de Oude Singel in Leiden staat Museum De Lakenhal. Wat ooit begon met een expositiezaal op de zolder van de Laecken-Halle uit de zeventiende eeuw, groeide langzaam uit tot een groter ensemble. Eind negentiende eeuw kwam er een nieuwe kunstzaal in de achtertuin en dertig jaar later volgde een grote uitbreiding met de Papevleugel.

Museum De Lakenhal Leiden door Happel Cornelisse Verhoeven en Julian Harrap Architects

Naast de restauratie van de bestaande bouwdelen, moest daar nog een nieuw bouwvolume aan toegevoegd worden. Aan Happel Cornelisse Verhoeven en Julian Harrap Architects de uitdaging om van deze veelheid aan gebouwen één museaal complex te maken. Dat hebben zij gedaan door de bouwdelen te openen en logisch met elkaar te verbinden.

Magische transitie

Dat begint aan de gracht waar het museum zich met een poort in de muur opent naar de stad. Achter de muur vinden bezoekers een oase van rust waar ze even kunnen ontsnappen aan de drukte van de stad. “Het is een magische transitie,” vertelt Julian Harrap. “Op het moment dat je door die deur gaat, ervaar je de magie van het museum.”


Impressie Museum De Lakenhal. Beeld Marieke Giele

De glazen overkapping die hier was neergezet, hebben de architecten weggehaald. Zo komt niet alleen het voorhof, maar ook de Hollands classicistische gevel weer goed tot zijn recht. Nu ervaren bezoekers weer de omarming van het zeventiende-eeuwse gebouw, zoals dat oorspronkelijk bedoeld was.

Enfilade van ruimtes

Vanaf deze buitenruimte hebben de architecten een duidelijke as door het museum gerealiseerd. Ruimtes die in de loop der tijd waren dichtgegroeid, zijn weer geopend. Het resultaat is een overzichtelijke enfilade van ruimtes.

Museum De Lakenhal Leiden door Happel Cornelisse Verhoeven en Julian Harrap Architects

Bezoekers gaan eerst naar binnen waar ze in de vestibule met de kaartverkoop en museumwinkel komen. Vervolgens stappen ze eigenlijk weer naar buiten, de overdekte achterplaats op, en lopen vanaf daar direct door naar de kunstzaal met het Laatste Oordeel door Lucas van Leyden.

Nieuw silhouet

Naast de renovatie van de bestaande bouwdelen heeft Happel Cornelisse Verhoeven ook een nieuw gebouw aan het ensemble toegevoegd. Dit gebouw strekt zich uit van de Oude Singel aan de ene zijde tot de Lammermarkt aan de andere zijde. Zo krijgt het museum ook een gezicht aan deze kant van de stad.

Museum De Lakenhal Leiden door Happel Cornelisse Verhoeven en Julian Harrap Architects

Aan de Lammermarkt doet de nieuwbouw dienst als werkgebouw met een inpandige laad- en loszone en de personeelsentree. Naar boven toe wordt het volume smaller en uitgesprokener met puntige erkers. Samen met het reliëf in het metselwerk ontstaat zo een opvallend spel van licht en schaduw op de gevel. In de onderbouw hebben de architecten juist een silhouet van puntdaken gecreëerd, waarmee ze verwijzen naar de kleinschalige huisjes aan weerszijde van het gebouw.

Dit is het eerste deel van een serie over Museum De Lakenhal in Leiden.

Lees verder

 

 

Reageer op dit artikel