nieuws

In beeld: Museum De Lakenhal Leiden door Happel Cornelisse Verhoeven en Julian Harrap Architects

Architectuur

In beeld: Museum De Lakenhal Leiden door Happel Cornelisse Verhoeven en Julian Harrap Architects
Aan de Lammermarkt in Leiden staat de nieuwbouw van Museum De Lakenhal met de personeelsentree en toegang tot de expeditie. Beeld HCVA

Door Marieke Giele – Museum De Lakenhal in Leiden is volledig gerestaureerd en verrijkt met een nieuwbouw. Happel Cornelisse Verhoeven en Julian Harrap Architects tonen de verschillende tijdlagen van het gebouw met als uitgangspunt een ‘eenheid in verscheidenheid’. De redactie van de Architect bezocht samen met de architecten het nieuwe museum en maakte een korte video-impressie.

Museum De Lakenhal is sinds 1874 het museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden en is sindsdien gevestigd in de monumentale ‘Laecken-Halle’ uit 1641 van stadsarchitect Arent van ’s-Gravesande.

Het museum bestaat uit een ensemble van gebouwdelen uit verschillende tijden met ieder een eigen karakteristiek. Het uitgangspunt voor de restauratie is het aanbrengen van een balans tussen deze tijdlagen, volgens het principe van ‘eenheid in verscheidenheid’ waarbij de oriëntatie en kunstbeleving ruimtelijk wordt verbeterd.


Impressie Museum De Lakenhal. Beeld Marieke Giele

Naast de restauratie van het monumentale gebouwencomplex, wordt aan de westzijde een nieuw bouwvolume toegevoegd dat zich telescopisch uitstrekt tussen de Oude Singel en de Lammermarkt. Op de begane grond is plaats voor twee wisselende tentoonstellingszalen, een museumhoreca, en een expeditie. Aan de Lammermarkt groeit de nieuwbouw uit tot een geschouderd postuur waarin kantoren en ateliers worden gehuisvest.

Lees verder

 

 

Reageer op dit artikel