Woonzorgcomplex Johannes de Deo in Amsterdam door MVRDV

Woonzorgcomplex Johannes de Deo in Amsterdam door MVRDV

Door Janny Rodermond - Als treffend architectonisch beeld steekt deze variant op een simpele galerijflat de mediagenieke kwaliteiten van Bloms paalwoningen naar de kroon. Toch is dit sterke beeld in de toelichtingen van de ontwerpers niet meer dan de logische gevolgtrekking uit een eenvoudige rekensom, waarin het gevraagde aantal woningen geconfronteerd is met de stedenbouwkundige randvoorwaarden. Het besluit om woningen aan de flat te hangen had een reeks minieme mutaties tot gevolg. Deze brengt een tintje individualiteit aan binnen de rigide structuur. Een intelligent voorbeeld van humaan functionalisme.

Projectgegevens

  • Opdrachtgever

    Woningbouwvereniging Het Oosten, Amsterdam

  • Ontwerpbureau

    MVRDV, Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries

  • Medewerkers

    Willem Timmer, Arjan Mulder

  • Plaats

    Amsterdam

  • Adviseur constructie

    Pieters Bouw Techniek, Haarlem

  • Aannemer

    Intervam BML, Almere

  • Voorlopig ontwerp

    1994-1997

  • Definitief ontwerp

    1994-1997