Het belangrijkste uitgangspunt voor het ontwerp van het café was het creëren van een totaalbeleving van alle aspecten die met het maakproces en de consumptie van koffie te maken hebben. Terwijl de begane grond een publiek karakter heeft met een koffiebranderij, koffiebar en restaurant, is de eerste verdieping ingericht om zakelijke klanten te ontvangen. Hier liggen een showroom, vergaderruimte, kantoren en een barista trainingscentrum.
situatie nieuw
Bar
Door het introduceren van een centrale vide met daarin het 4,5 meter hoge stalen bar-element zijn deze twee lagen visueel verbonden waarbij de vergaderruimte als een “lantaarn” het restaurant overziet. Het geprefabriceerde bar-element is volledig opgebouwd uit zware staalprofielen waarmee zowel de koffiebranderij beneden als het trainingscentrum boven worden ingekaderd. Ook het entree-element dat het Capriole logo, de toiletten en de garderobe bevat is volledig opgebouwd uit staal.
vide en vergaderruimte (fotografie: Rene van Dongen)
Openingen
De bestaande kleine ramen van het pand zijn vervangen door vijf meter hoge, stalen kozijnen met deuren die openen naar het terras en de nieuwe jachthaven voor het café. In de materialisering en esthetiek van het ontwerp wordt enerzijds gerefereerd aan de verfijning die te zien is in de bestaande kozijnen en het metselwerk en anderzijds aan het robuuste industriële karakter dat zichtbaar is in de bestaande zware stalen constructie.
Branderij en restaurant (fotografie: Rene van Dongen)
Materialisering
In contrast met het zwart-witte interieur zijn eikenhout en messing toegepast in de ontwerpen voor de tafels en de kasten. Deze materialen zijn ook terug te vinden in de hanglampen in de vide en de sokkels voor de presentatie van high-end koffieautomaten, die tevens op maat ontworpen zijn door Bureau Fraai.