Project van de Dag: Erasmus University College door Van Egeraat

(Designed by) Erick van Egeraat kreeg in 2010 de opdracht voor de renovatie, restauratie en transformatie van de voormalige stadsbibliotheek te Rotterdam tot het Erasmus University College. De architect had als taak het gebouw in oude glorie te herstellen, om het qua uitstraling, interieur en (technische) functionaliteit geschikt te maken voor eigentijds onderwijs.

Het ontwerp van Erick van Egeraat onthult en herstelt de uitzonderlijke schoonheid van dit gebouw, met haar royale decoratie, plafonds, houten lambrisering, natuurstenen elementen, sculpturen en glas in lood die decennialang volledig aan het oog waren onttrokken. Naast de restauratie, voegt Erick van Egeraat geschikte, maar beslist eigentijdse elementen toe om van het gebouw een moderne faculteit te maken die voldoet aan de hedendaagse standaarden voor universiteitsgebouwen.

In het hart van het gebouw ligt een elegant atrium met glazen wanden en een glazen dak. Hierdoor ontstaat transparantie, waarbij het atrium ook een overzicht geeft van alle verdiepingen. Omdat het Erasmus University College in gebruik wordt genomen door ruim 600 studenten en 80 universiteitsmedewerkers, en er kleinschalig onderwijs wordt gegeven, is in het ontwerp bewust gekozen voor rustige, neutrale kleuren voor de vloeren, wanden en plafonds. Alleen bij de selectie van het losse meubilair is per verdieping, op subtiele wijze, een extra thema kleur (geel, groen en rood) toegepast.

Het Erasmus University College is een subtiele transformatie die het mogelijk maakt dit gemeentemonument opnieuw te gebruiken en zorgt voor een prachtige aanwinst voor de Erasmus Universiteit en de stad Rotterdam.

Projectgegevens

 • Opdrachtgever

  Erasmus Universiteit en de Gemeente Rotterdam

 • Ontwerpbureau

  (designed by) Erick van Egeraat

 • Projectarchitect(en)

  Erick van Egeraat, Roemer Pierik, Zita Balajti, Gideon Maasland, Edina Pelí

 • Oplevering

  01-04-2014

 • Programma

  Educatie

 • Plaats

  Rotterdam

 • Definitief ontwerp

  01-07-2012

 • Aanvang bouw

  06-02-2015