'Pied a Terre' in Leiden - 8A Architecten

Een ouderwetse arbeiderswoning in Leiden is door 8A architecten getransformeerd tot een 'Pied a Terre'. De opdrachtgevers, een Nederlands gezin uit Parijs, wilde zoveel mogelijk ruimte en licht creëren in de kleine woning.

Toelichting 8A Architecten

Om ruimte te creëren in de woning die slechts 76 m2 beslaat, zijn bij de transformatie alle binnenwanden volledig verwijderd. Een eikenhouten meubel herbergt verschillende geïntegreerde functies en onttrekt deze aan het zicht in de ruimte. Op de begane grond heeft het meubel zowel een entree, toilet, wasmachinekast, trap en bank. Op deze manier wordt er veel ruimte bespaard, maar definieert het meubel op het zelfde moment de ruimte. Van de begane grond loopt het meubelstuk door naar de eerste verdieping van de woning waar de badkamer en twee slaapkamers gesitueerd zijn.

Licht

Ter breedte van de woning is een schuifpui geplaatst om zo veel mogelijk licht naar binnen te halen. Op de eerste verdieping zijn een dakkapel en dakramen geplaatst om de woning te voorzien van genoeg daglicht. Al deze extra openingen zijn gesitueerd aan de achterzijde van de woning, zodat de voorgevel in de oorspronkelijke staat behouden kon worden. Pas na binnenkomst wordt dus duidelijk dat de woning een geheel nieuw interieur herbergt.