Project

Zolderappartement in Utrecht

Geen categorie

De bewoners van een hoekwoning uit de jaren dertig aan het Wilhelminapark in Utrecht wilden de zolderverdieping verbouwen tot een zelfstandig gastenverblijf. Tegelijkertijd was er veel behoefte aan kast- en bergruimte. Architectenbureau Dittmar + Bochmann maakten een enorme kastenwand die openheid en rust creëert.

Zolderappartement in Utrecht

 

 

De strakke witte kastenwand loopt door het hele appartement en brengt licht en helderheid in het interieur. Alleen bij nadere bestudering valt op dat daarachter een zee aan opbergmogelijkheden schuilgaat. Doordat Dittmar + Bochmann de zolderverdieping ingenieus te verbinden met de onderliggende woonlaag, krijgt het nieuwe interieur een duidelijke plek in het huis. In het ontwerp blijft de dakconstructie tot in de nok zichtbaar.

Uit het zicht

De bestaande schoorstenen, het nieuwe leidingwerk, de radiatoren en schuifdeuren zijn in de kastenwand weggewerkt. Ook de keuken en badkamer liggen achter de kastdeuren verborgen. Deze bijzondere ruimtes zijn geaccentueerd door felle kleuren en witte Corian werkbladen met geïntegreerde spoelbakken.

In de uitwerking van de kastenwand isnaar een rustige en strakke uitstraling gestreefd. Alle kastdeuren zijn daarom in plaats van zichtbare deurgrepen voorzien van een onzichtbaar hang- en sluitwerk. Ook zijn de stopcontacten vlak in de witte plint van de kastenwand geïntegreerd. Blikvanger is de verlichte nis in het trappenhuis, waarin een sculptuur kan worden tentoongesteld, en die te zien is vanuit een doorkijkje vanuit de woonruimte naar het trappenhuis waar in een verlichte nis een sculptuur kan worden tentoongesteld.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Louise de Colignystraat 1
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Zolderappartement in Utrecht
  • Projectarchitect(en) Jan Bochmann
  • Aannemer Aannemersbedrijf F. J. Hoogwerf, Beusichem
  • Voorlopig ontwerp 25-08-2011
  • Definitief ontwerp 25-08-2011
  • Aanvang bouw 30-08-2011
  • Oplevering 01-05-2011
  • Opdrachtgever Aart J. J. Mekking en Pierre N. G. Pesch
  • Ontwerpbureau Dittmar + Bochmann Architecten, Amsterdam
Reageer op dit artikel