Project

Zaans Medisch Centrum – Mecanoo

Architectuur

In het eerste lean-ziekenhuis in Nederland is een efficiënt en compact gebouw waarin gezond worden en blijven centraal staan. Volgens de Lean-Led Hospital Design Filosofie onderzocht Mecanoo de verschillende processen binnen het ziekenhuis. Het resultaat is een gebouw met veel daglicht, heldere routes en posititeve afleiding.

Zaans Medisch Centrum – Mecanoo
foto: Mecanoo

Mecanoo maakt een heldere stapeling van twee verdiepingen met poliklinieken en twee verdiepingen met klinische afdelingen met daartussen een facilitaire laag. De afdelingen zijn zo ontworpen dat elke vorm van verspilling zoveel mogelijk gereduceerd wordt. Doordat de poliklinieken en verpleegafdelingen zoveel mogelijk zijn gestandaardiseerd kunnen deze worden geschakeld en uitgewisseld. Daarmee is het Zaans Medisch Centrum flexibel en toekomstbestendig.

zmc-mecanoo-plattegrond beeld: Mecanoo

Eerste Ziekenhuis door Mecanoo

Mecanoo ontwierp nooit eerder een ziekenhuis en kon het proces dus open ingaan. Het bureau van Francine Houben nam zowel de architectuur, stedebouw, landschap als interieur voor haar rekening: “In het integrale ontwerp hebben we onze ervaring met publieke gebouwen en bezoekersbeleving meegenomen. Zo is een serene, verhalende omgeving ontstaan die alle zintuigen beroert. Het voelt niet als een ziekenhuis, maar als een plek waar je graag wil zijn.”

Lees ook: de Architect sprak Mecanoo over het ontwerpproces van het ZMC

Zaans-Medical-Center_Photo-Mecanoo foto: Mecanoo

Publiek gebouw

Het middelpunt van het ziekenhuis is centrale lobby over meerdere verdiepingen. Deze heeft de uitstraling van een publiek gebouw en zorgt voor ‘positieve afleiding’, wat de stress kan verminderen en herstel bevorderen. Halfronde vides en daklichten, veel hout, frisse kleuren, goede akoestiek en uitzicht op de omgeving zorgen voor een prettige sfeer. Gelegen aan de Zorgboulevard is het Zaans Medisch Centrum onderdeel van een gezondheidswijk met onder meer een revalidatiehotel, apotheek, oogkliniek, diverse winkels en parkeergarage.

Zaans-Medical-Center_Photo-Mecanoo foto: Mecanoo

 

Verder lezen

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Zaandam
  • Projectarchitect(en) Ellen van der Wal
  • Adviseur constructie BAM Advies & Engineering, Bunnik
  • Adviseur installaties Ingenieursbureau Linssen b.v., Amsterdam
  • Adviseur bouwfysica DGMR Raadgevende Ingenieurs B.V., Arnhem
  • Aannemer BAM
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 38500
  • Opdrachtgever Zaans Medisch Centrum, Zaandam; Vitaal ZorgVast, Bunnik
  • Ontwerpbureau Mecanoo

Locatie

Reageer op dit artikel