artikel

Processen centraal in het Zaans Medisch Centrum van Mecanoo

Architectuur

Mecanoo architecten ontwierp het Zaans Medisch Centrum (ZMC) volgens de Lean-Led Hospital Design filosofie. Lean is oorspronkelijk ontwikkeld door Toyota om in een aantal stappen tot een efficiënt proces te komen. Centraal staan verspilling voorkomen en waarde toevoegen. In de zorg betekent dit bijvoorbeeld verspilling van tijd, afval of afstand voorkomen. De toegevoegde waarde creëer je voor de patiënt.

Processen centraal in het Zaans Medisch Centrum van Mecanoo

In het ZMC zijn ROCKFON Meci-Care plafonds toegepast

Al twee jaar voor de start van het ontwerp had het ZMC zijn werkprocessen door middel van deze filosofie verbeterd en geanalyseerd aan de hand van vijf waardestromen: acute zorg, kliniek,
polikliniek, diagnostiek en planbare zorg. Je ondergaat als polikliniekpatiënt een ander proces dan als klinische of acutezorgpatiënt. Om tot een ontwerp te komen visualiseerde Mecanoo deze processen in een aantal stappen zonder nog in plattegrond of indeling te denken. Zo zijn ze inzichtelijk gemaakt voor iedereen.

Lees ook: Zaans Medisch Centrum – Mecanoo (project)

De eerste stap is het visualiseren van een soort lappendekens; waar in het gebouw bevinden zich in een ideale situatie de processen van elke waardestroom? Dit is nog abstract en in grote lijnen. Dan zie je dat die processen elkaar overlappen. Zo wordt in meerdere stromen een operatiekamer gebruikt. Vervolgens is het traditionele programma van eisen met functies en vierkante meters opgeknipt en op de schema’s van de vijf waardestromen gepositioneerd. Daarmee ontstond een duidelijk beeld van welke functie bij welke waardestroom hoort.

Hoe dit vertaald is in een ontwerp lees je in het volledige artikel:

Reageer op dit artikel