Project

Woonhuis te IJburg

Geen categorie

Langzaam vult Rieteiland Oost op IJburg zich met markante villa’s. Marc Prosman Architecten ontwierp een van de vrijstaande woonhuizen voor een particulier opdrachtgever. Een vrijwel gesloten houten gevel verbergt een woning waar iedere ruimte een directe relatie heeft met zijn omgeving. De op het eerste gezicht grote tegenstelling tussen zien en niet gezien worden komt verrassend terug in het ontwerp.

Woonhuis te IJburg

 

In samenspraak met de opdrachtgever voorziet Marc Prosman Architecten de begane grond van een open en toegankelijke plattegrond. De eerste verdieping is juist privé. Dit onderscheid is te zien in de gevel. Grote openingen zijn toegepast op de begane grond, terwijl het zicht op het wonen op de eerste verdieping wordt onttrokken door de toepassing van verticale houten latten.

Interieur met de kast achter de matglazen gevel. Foto Milad Pallesh

Nieuwe definitie binnen – buiten

Het wonen profileert zich enkel aan de voorzijde, gevat in een betonnen omlijsting. Het gebouw opent zich aan de waterzijde, ingekaderd met de houten latten. Continu wordt zo de relatie met de omgeving opnieuw gedefinieerd. Aan de voorgevel zijn de houten luiken van de slaapkamers in het vlak gedetailleerd, waardoor de raampartij wegvalt in de gevel. Enkel de lekdorpel verraadt zijn functie. Aan de oostzijde vult Marc Prosman architecten de gevel op de begane grond deels met een kast. Door deze te plaatsen achter een gevel van matglas ontstaat er een spel van licht zonder de kast aan de buitenwereld op te dringen.


Aan de achterzijde opent het gebouw zich naar het terras en het water. Foto Milad Pallesh

Vrijheid

“We hadden ontzettend veel vrijheid in het ontwerp” vertelt architect Victor Spijkers. “Alleen de blokvorm stond vast.” Het vrijheidsgevoel karakteriseert dan ook het ontwerp. In het midden van het gebouw bevindt zich de trap die vanuit een kleine kelder omhoog loopt. Het dakraam laat het licht diep in de kern van de woning toetreden. Twee taatsdeuren kan deze centrale ruimte afsluiten van woonkamer en/of keuken.

Verankerd op IJburg

Al het hout zit netjes ingekaderd tussen aluminium randen, waardoor de vorm volgens de architecten een plastische uitstraling krijgt. Met de betonnen constructie staat het gebouw in het landschap verankerd. Prosmans eerste opzet voor de tuin werkte Van Eekelen Landscaping uit in een tuinontwerp, dat met een robuust hek van houten palen met daartussen begroeiing in de toekomst de buren op een afstand zal houden.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Larikslaan 19
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Woonhuis te IJburg
  • Projectarchitect(en) Marc Prosman, Victor Spijkers, Brian Debruijn, Arie Mallegrom
  • Aannemer Gebr. van Scheppingen BV
  • Landschapsarchitect Van Eekelen Landscaping
  • Bouwmanagement Duyts Bouwconstructies BV
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 230 m2
  • Programma Woonhuis
  • Definitief ontwerp 01-01-2010
  • Aanvang bouw 08-04-2013
  • Oplevering 01-01-2011
  • Opdrachtgever Particulier, Amsterdam
  • Ontwerpbureau Marc Prosman Architecten
Reageer op dit artikel