Project

Woongebouw de Eekenhof in Enschede door Claus en Kaan Architecten

Geen categorie

De Eekenhof ligt ten oosten van de voormalige spoorlijn naar Oldenzaal. Door de hoogte, door de plastische, rond het gebouw gevouwen balkons en door de materiaalkeuze is het een opvallend gebouw.

Woongebouw de Eekenhof in Enschede door Claus en Kaan Architecten

Romig en rond
Op de begane grond bevindt zich de praktijkruimte voor huisartsen, tandartsen, fysiotherapeuten en psychosociale hulpverlening, evenals een apotheek. Daarboven bevinden zich 52 uiteenlopende appartementen. De sociale huurwoningen en de woongroep voor gehandicapten zijn ondergebracht in twee kleinere blokken achter de hoogbouw.

De vorm van het hoofdgebouw is niet los te zien van de problemen die CKA op deze plek moest oplossen. Het complex ligt op een grondstuk dat de resultante is van elkaar snijdende straten en waarvan de punt bovendien is afgesneden door de spoorlijn. De architect diende juist hier het hoogste punt te maken, terwijl hij het aan de achterzijde moest laten aansluiten op de voor Enschede typerende eengezinswoningen.

Honderdjarige eik gespaard
Bovendien stond op het terrein aan de zijde van de Roombeekstraat een honderdjarige eik die diende te worden gespaard.

Het volledige artikel verscheen eerder in de Architect, nummer 6, 2008, p55-59.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Roomweg
  • Plaats Enschede
  • Projecttitel Woongebouw de Eekenhof in Enschede door Claus en Kaan Architecten
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) BVO 13.504 m²
  • Programma Gezondheidscentrum, 54 huur- en koop-appartementen, woongroep Twentse Zorgcentra, parkeergarage
  • Voorlopig ontwerp 01-04-2003
  • Definitief ontwerp 01-01-2006
  • Aanvang bouw 01-06-2008
  • Oplevering 01-02-2008
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 10.680.000 excl btw
  • Opdrachtgever Woningcorporatie Domijn, Enschede
Reageer op dit artikel